contact
MyEtwie
In de kijker

Veel goed nieuws uit Hemiksem

Gepubliceerd op 25/06/2021
Categorie
pozzo_baeck
Foto: Onderdeel van een tegellambrisering naar ontwerp van H. Bonnerot (1911) (collectie Koning Boudewijnstichting)

De laatste tijd valt er in Hemiksem veel goed nieuws te rapen voor de erfgoedliefhebber. Naast een nieuwe publicatie is het Gilliot & Roelants Tegelmuseum overgegaan tot de verwerving van een tegelpers en opent er deze zomer een nieuwe wisseltentoonstelling.

Verglaasde elegantie

Dit is de titel van de nieuwe museumbrochure die reeds vorig jaar is uitgebracht. Auteur Mario Baeck geeft er kort een inzicht in de geschiedenis en de werking van het museum, de geschiedenis van de S.A. l' Email - Usine d'Emaillage de Produits et Terres Diverses en een overzicht van de belangrijkste ontwerpers in het bedrijf. Veel aandacht is er voor de kerncollectie van het museum en de plannen die er zijn om de komende jaren wisseltentoonstellingen te organiseren rond de Roberto Pozzo-collectie, verworven door de Koning Boudewijnstichting.

Art nouveau

Een van die wisseltentoonstellingen opende net zijn deuren voor het grote publiek. De Belgische art nouveautegel in de Pozzo-collectie is de opvolger van de tijdelijke expo over schepen en maritieme thema's op tegels. Via 30 decoratieve panelen en 300 tegels wordt het thema van de Belgische art nouveautegel belicht. Naast Hemiksem komen ook andere Belgische producenten aan bod. Bij deze expo hoort een nieuwe publicatie Van avant-garde tot massaproduct.

Tegelpers

Via de sociale media vernamen we tot slot dat het museum in het bezit is gekomen van een automatische Engelse tegelpers, die in bedrijf was tot de sluiting van de tegelfabriek in 1978-1979. Naast de kleibreekmolen en de Engelse handmatige tegelpers biedt deze pers een goed inzicht in het productieproces, zodat ook de liefhebbers van technisch erfgoed aan hun trekken komen.

Titel Auteur Jaar
Verglaasde elegantie. Het Gilliot & Roelants Tegelmuseum Hemiksem en de Roberto Pozzo-collectie Mario BAECK 2020 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...