contact
MyEtwie
In de kijker

Verguldijzers met asbest handvat?

Gepubliceerd op 05/04/2024
Categorie
Close up stempel in asbesthandvat
Foto: Foto: https://www.bainbridgeconservation.com/

Het blijft verrassend om te zien waar asbest zo allemaal in opduikt. Abigail Bainbridge van Bainbridge Conservation stootte eerder dit jaar op een interessante vaststelling: oudere verguldijzers van boekbinders blijken soms een handvat te hebben van gerold en verlijmd asbestpapier. Dit gereedschap werd aan de punt verhit. Normaal hebben ze een houten handvat, maar in de tweede helft van de 20ste eeuw lijken er enkele fabrikanten te zijn geweest in de UK die losse handvaten verkochten gemaakt van tot een buis opgerold asbestpapier, om op die verguldijzers te bevestigen als vervanging. Sommige verkopers van boekbindersgereedschap lijken ook exemplaren met dit soort handvaten al op gemonteerd te hebben verkocht. Het asbest-handvat dient dan als warmte-isolator. In sommige gevallen zijn er ook houten handvatten die een klein stukje gerold asbestpapier als buffer hebben bij de overgang naar het verguldijzer. Hier zit soms een metalen band rond die het wat uit het zicht onttrekt.

Bainbridge Conservation tracht momenteel zicht te krijgen op het gebruik en de verspreiding van verguldijzers (en eventueel ander gereedschap) met dit soort handvaten uit asbestpapier. Via haar instagram (https://www.instagram.com/bainbridgecons) deelt ze af en toe een update over haar onderzoek naar deze handvaten. Er werd door hen ook een enquête gelanceerd om te verspreiden onder boekbinders en zo - hopelijk - in kaart te kunnen brengen of dit soort handvaten ook buiten de UK opduikt.

Deze toepassing werd alvast toegevoegd aan de databank van www.ziterasbestin.be als potentieel asbesthoudend. Wij zijn ook benieuwd of deze handvaten hier ook effectief opduiken. Vandaar deze oproep: Indien u dit soort handvaten herkent van de afbeeldingen hieronder, gelieve dan:

  1. Dit gereedschap uit voorzorg apart te houden en dubbel (dus twee laagjes) luchtdicht verpakken, bij voorkeur in transparante zakken.

  2. De survey van Bainbridge Conservation in te vullen (zie link hieronder)

  3. Contact op te nemen (info@etwie.be) en indien mogelijk foto's van de handvaten mee te sturen.

Meerdere asbesthandvaten
Foto: Foto: https://www.bainbridgeconservation.com/
Close-up gerold asbestpapier
Foto: Foto: https://www.bainbridgeconservation.com/
Houten handvat met asbest buffer
Foto: Foto: https://www.bainbridgeconservation.com/
Asbesthandvat 1
Foto: Foto: https://www.bainbridgeconservation.com/