contact
MyEtwie
In de kijker

Vernieuwd Tabaksmuseum focust op WO I

Gepubliceerd op 22/10/2014
tabaksmuseum14

In Wervik heropende het Nationaal Tabaksmuseum eind september opnieuw de deuren. Het museum onderging de voorbije maanden een grondige facelift en zal de komende vijf jaar vooral focussen op de Eerste Wereldoorlog. Een uitgebreide selectie van voorwerpen en militaria werpt een indringende blik op de niet te onderschatten rol van tabak tijdens de oorlogsjaren.

"A shared smoke was a way of connecting in a disconnected world": alle legerleidingen beseften dit maar al te goed. Maar wat en hoe rookten de soldaten? Kozen ze voor een traditionele pijp of kregen sigaretten de voorkeur? Was er wel altijd voldoende tabak aanwezig? Hoe geraakten krijgsgevangen aan tabak? Welke waren toen de bekendste merken? Werd er onder de soldaten ook gesnoven of kauwden ze tabak? Antwoorden op al deze vragen krijg je in het vernieuwde gedeelte van het Tabaksmuseum.

Tot 19 december loopt in het museum ook de tijdelijke tentoonstelling 'Over Gulaschkanonen en rantsoenen'. Deze expo belicht naast de rookcultuur ook de eet- en drinkgewoonten van de de militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog: van het blikje corned beef van de Britse soldaten tot het lekkers dat de Gulaschkanonen aan de Duitse soldaten aanreikten.

In de bijgebouwen van de gerestaureerde Briekenmolen vind je dan weer de vertrouwde permanente collectie, waar je de intrigerende geschiedenis van de tabak in detail kan volgen: van de ontdekking van het geurige 'cruyd' door de conquistadores bij de indianen, over tabaksgebruik in de begindagen tot vandaag. Diverse fenomenen als smokkelverhalen, prikkelende tabaksreclame als de 'folklore' van de stilaan uitdovende tabaksteelt in de Wervikse regio komen aan bod.

www.nationaaltabaksmuseum.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...