contact
MyEtwie
In de kijker

Verzamelaar houdt herinnering aan Zultse brouwerij Anglo-Belge levend

Gepubliceerd op 12/10/2016
anglobelge2

Brouwerij Anglo-Belge in Zulte zou dit jaar zijn 125ste verjaardag gevierd hebben. Zo ver is het niet gekomen, maar verzamelaar Nico Derycke houdt de herinnering aan de vroegere brouwerij levend. Onlangs verscheen een fraai pocket-magazine over de geschiedenis van Anglo-Belge.

Op 31 januari 1891 richtte Alfred Versele, samen met Ernest Martens, in Zulte een nieuwe brouwerij op. In de loop van de 20ste eeuw zou Anglo-Belge uitgroeien tot een belangrijke speler, getuige de vele overnames van brouwerijen uit de streek en het succes van bieren als Anglo-Pils en Rossbräu en de limonade BIP. Zo'n veertig jaar geleden werd de brouwerij echter overgenomen door Alken.

Dat de brouwerij in Zulte en omstreken echter nog lang niet vergeten is, bewees de overzichtsexpo 'Het leven na de brouwerij Anglo-Belge' tijdens Erfgoeddag 2015. Maar liefst 1000 oud-werknemers en Anglo-sympathisanten brachten die dag een bezoek aan de tentoonstelling. Dit succes smaakte naar meer en een aantal mensen sloeg de handen in elkaar om dit jubileumjaar extra in de verf te zetten.

Zo publiceerde verzamelaar Nico Derycke, die ook de website www.anglozulte.be beheert, onlangs een pocket-magazine over de geschiedenis van Anglo-Belge. Het historisch overzicht wordt afgewisseld met artikels over en interviews met oud-werknemers en Anglo-liefhebbers. Ook wordt een fototentoonstelling voorbereid, waarin de oud-werknemers van Anglo-Belge centraal zullen staan. Deze expo zal plaatsvinden in het weekend van 23-25 juni 2017 in het Fiertelhof in Zulte. De familie Versele brengt ten slotte hulde aan de stichter Alfred Versele met het nieuwe hommagebier 'Alfred'.

Alle informatie over de verschillende activiteiten is te vinden op www.anglozulte.be. Wie nog (beeld)materiaal in verband met de brouwerij heeft, kan contact opnemen via info@anglozulte.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...