contact
MyEtwie
In de kijker

Vesalius. Het lichaam in beeld

Gepubliceerd op 02/10/2014
vesalius_anatomischtheater

In 2014 is het 500 jaar geleden dat de wereldberoemde anatoom Andreas Vesalius (1514-1564) het levenslicht zag. Vesalius was een van de invloedrijkste figuren van de renaissance en een bekend alumnus van de Leuvense universiteit. Met zijn meesterwerk 'De Humani Corporis Fabrica' zette hij in 1543 de toenmalige anatomie op zijn kop. De stad Leuven en de universiteit vieren deze verjaardag met een groot stadsproject, waarvan de tentoonstelling 'Vesalius. Het lichaam in beeld' in museum M het hoogtepunt vormt. Op de tentoonstelling, gecureerd door prof. Geert Vanpaemel, is er niet alleen aandacht voor Vesalius als historisch figuur, ook zijn verregaande invloed op de ontwikkeling van de geneeskunde, de omgang met ons lichaamsbeeld en de beeldende kunsten komen uitgebreid aan bod.

De uitgave van de Fabrica, met zijn prachtige illustraties van theatrale 'skeletten' en 'spiermannen' in imaginaire landschappen, zette Vesalius definitief op de kaart. Nog tijdens zijn opleiding als arts in Leuven begon hij met het ontleden van lichamen van terdoodveroordeelden. Vesalius brak met de toenmalige praktijken door zijn onderzoek te baseren op eigen waarnemingen. De ontdekking van het anatomische lichaam was het startschot van een groot internationaal enthousiasme voor publieke dissecties. Studenten geneeskunde, maar ook notabelen en gewone burgers woonden massaal de spektakels in de anatomische theaters van Europa bij. Na Vesalius zou elke zichzelf respecterende wetenschapper of kunstenaar het menselijk lichaam van heel dichtbij willen ontdekken en bestuderen.

Curator Geert Vanpaemel, wetenschapshistoricus aan de KU Leuven en bestuurslid van ETWIE, toont op de tentoonstelling welke onuitwisbare impact de figuur van Vesalius gehad heeft op de medisch anatomische traditie en de artistieke verbeelding van het menselijk lichaam. "Zonder overdrijven kunnen we Vesalius omschrijven als dé grote hervormer van de geneeskunde. Zijn belang binnen de Westerse cultuurgeschiedenis kan niet worden onderschat. Vesalius verdient terecht een plaats naast andere grote namen als Copernicus en Descartes" aldus Vanpaemel. "In tegenstelling tot zijn voorgangers en collega’s durfde Vesalius gangbare medische wijsheden in twijfel trekken. Meer nog, hij ging zelf aan de slag met lijken van terdoodveroordeelden. De minutieuze anatomische beschrijvingen en de prachtige afbeeldingen hebben honderden jaren lang artsen én kunstenaars geïnspireerd."

De tentoonstelling 'Vesalius. Het lichaam in beeld' loopt van 2 oktober 2014 tot 18 januari 2015 in M Leuven. Meer informatie over het Vesalius-jaar vind je op www.vesaliusleuven.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...