contact
MyEtwie
In de kijker

'Virtuoos Vlaanderen!' doet aanbevelingen om vakmanschap veilig te stellen

Gepubliceerd op 21/11/2014
virtuoos_nota

Er is dringend nood aan initiatieven om het vakmanschap rond ambachten en podiumkunsten veilig te stellen voor de toekomst. Tot die conclusie komt het nieuwe rapport ‘Virtuoos Vlaanderen!’, dat vandaag op een conferentie in het bijzijn van Vlaams minister Sven Gatz wordt voorgesteld. Het rapport doet een aantal concrete aanbevelingen om de kennis en vaardigheden van vakmensen duurzaam te verankeren en door te geven aan volgende generaties. In het kader van het project verscheen ook een boek waarin 20 vakmannen geportretteerd werden door topfotograaf Titus Simoens.

Het nieuwe rapport is het resultaat van een project waarbij verschillende erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel - waaronder ETWIE - de handen in elkaar sloegen. Via interviews met meesters in ambachten en podiumkunsten, gesprekken met experts en een literatuuronderzoek werd gepeild naar de oorsprong van het vakmanschap, en naar de toekomstkansen om dat vak weer verder door te geven. Vlaanderen pakt graag uit met het ‘baanbrekend vakmanschap’ als zijn merkverhaal, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat dergelijke virtuoze mensen de ondersteuning en erkenning krijgen die ze nodig hebben en verdienen? En hoe kan de waardevolle kennis en kunde als een vorm van immaterieel erfgoed overgeheveld worden van huidige naar toekomstige meesters?

Het UNESCO-programma Living Human Treasures biedt hier tal van mogelijkheden, concludeert het rapport. Dit programma, waarmee al succesvol werd geëxperimenteerd in onder meer Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten, biedt kansen om het beleid rond immaterieel erfgoed op vernieuwende manieren te koppelen aan onderwijs, innovatie, economie en toerisme. Andere concrete voorstellen zijn onder meer het invoeren van een fonds voor individuele erfgoedcompetenties, het plaats geven van vakmanschap in de openbare ruimte en het optimaliseren van de financieringsmogelijkheden. De oplossing voor een nieuw Vlaams meesterschap ligt dus in een virtuoze mix van Levende menselijke schatten met effectieve en duurzame investeringen, vat projectmedewerker Joeri Januarius samen.

De volledige nota en alle informatie over het project vind je op de projectwebsite www.livinghumantreasures.be.

Het bijhorende boek 'Virtuoos! Portretten van passie en vakmanschap in Vlaanderen' bevat portretten (in woord en beeld) van meesters in ambachten en podiumkunsten. Twintig meesters vertellen over hun persoonlijke traject, onverwachte ontmoetingen met hun leermeesters, en over hun passie voor het vak. Welke verhalen en ervaringen tekenen hun levenswandel? Waar komen de passie en het meesterschap vandaan? Waar liggen de wortels van hun vak en hoe zetten zij die traditie voort? De bekende fotograaf Titus Simoens legde de meesters vast op de gevoelige plaat. Het boek is verschenen bij Uitgeverij Snoeck en kost 18 euro.