contact
MyEtwie
In de kijker

Vive les hauts-fourneaux!

Gepubliceerd op 14/11/2017
viveleshautsfourneaux2

In Wallonië verscheen onlangs een interessante publicatie over de toekomst van de Waalse hoogovens. Het boek 'Vive les hauts-fourneaux! Vers la reconnaisance du patrimoine sidérurgique de Wallonie' geeft inzicht in de geschiedenis van de hoogovens en reflecteert over hun erfgoedwaarde en toekomst.

Marcinelle, Ougrée, Clabecq. Het zijn de laatste sites in Wallonië die nog gedomineerd worden door de hoogovens, de emblematische getuigen van de ooit bloeiende Waalse staalindustrie. De productie is er al meerdere jaren gestopt en de sites lijken dan ook voorbestemd om binnenkort te verdwijnen. Vooraleer ArcelorMittal en Duferco de laatste sporen van deze geschiedenis uitwissen, willen de auteurs van het boek bijdragen aan de discussie over het mogelijke behoud en de regeneratie van dit industrieel erfgoed.

In de industriebassins van onze buurlanden, zoals in het Ruhrgebied en in Luxemburg, werd ervoor gekozen om hoogovens te behouden en een nieuwe functie te geven binnen de stedelijke, economische of culturele infrastructuur. Aangezien ons land de bakermat was van de industriële revolutie op het Europese continent, dringt ook een grondige reflectie over het erfgoed van de Waalse hoogovens zich op. In het nieuwe boek trachten verschillende auteurs bij te dragen aan dit complexe debat.

'Vive les hauts-fourneaux! Vers la reconnaisance du patrimoine sidérurgique de Wallonie' (ISBN: 9782930878072) verscheen bij uitgeverij Dérivations. Het boek telt 288 pagina's en kost 19 euro.