contact
MyEtwie
In de kijker

Vliegtuigcollectie Legermuseum te boek gesteld

Gepubliceerd op 20/12/2016
144aircraft2

Het Koninklijk Legermuseum in Brussel publiceerde onlangs een nieuwe, drietalige catalogus waarin de volledige vliegtuigenverzameling van de afdeling Lucht- en Ruimtevaart wordt voorgesteld. Het rijk geïllustreerde boek '144 Civil and Military Aircraft' geeft een boeiend overzicht van de geschiedenis en de collectie van een van de belangrijkste luchtvaartmusea in Europa.

De luchtvaartafdeling van het Legermuseum zag het licht in 1970 met een twintigtal toestellen. Door overdrachten van afgeschreven militair materiaal, giften en internationale ruilen zijn er in het museum in het Brusselse Jubelpark nu zo'n honderd toestellen te bewonderen, van de eerste tweedekkkers tot de hedendaagse F16-straaljager. De vliegtuigen worden gerestaureerd en onderhouden door het museumpersoneel en door tal van vrijwilligers die bezeten zijn door luchtvaartgeschiedenis.

De nieuwe catalogus, met teksten in het Nederlans, Frans en Engels, weerspiegelt de rijkdom en diversiteit van de collectie en zal zowel de kenner als de leek kunnen boeien. Het boek biedt een volledige lijst van de vliegtuigen die in de Grote Hal worden tentoongesteld of bewaard worden in de reserves. Voor ieder toestel wordt een overzicht gegeven van de historiek en het gebruik, de technische specificaties, de verzamelgeschiedenis en de eventuele restauraties.

Auteur Charlie de la Royère, die al van kindsaf gefascineerd is door de luchtvaart, werkt in de bibliotheek en het documentatiecentrum van de luchtvaartafdeling. Hij heeft vier jaar lang aan het boek gewerkt.

Het boek '144 Civil and Military Aircraft' (210 pagina's, hardcover) werd uitgegeven door éditions pat.H en kost 30 euro. Het is te koop in de museumshop van het Legermuseum. De opbrengst gaat naar de vzw AELR.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...