contact
MyEtwie
In de kijker

Vliegtuigloodsen Grimbergen worden gerestaureerd

Gepubliceerd op 08/03/2017
vliegtuigloodsen

Vlaams minister Geert Bourgeois kent een premie van 600.000 euro toe voor de restauratie van de twee beschermde vliegtuigloodsen op het vliegveld van Grimbergen.

De twee ronde vliegtuigloodsen werden in 1947 gebouwd op basis van het innovatieve constructietype 'la dalle autoportante' van de Belgische ingenieur Alfred Hardy. De vliegtuighallen zijn revolutionair, zowel op materiaal-technisch als op typologisch vlak. Volgens het principe van de ronde vorm van de schaalstructuur is de structuur van het dak op een innovatieve en zeer lichte manier gebouwd.

Hoewel de betonschalen voor het dak van de hangars nergens dikker zijn dan 10 cm, wordt met deze met zelfdragende betonstructuur een oppervlakte van bijna 2 000 m² overspannen: één van de zeldzame hoogtepunten van de 20ste-eeuwse betonarchitectuur in Vlaanderen.

In een tijd dat Grimbergen een dorp van kleine boeren was, boden de betonnen ‘paddenstoelen’ een utopisch zicht midden in de Grimbergse landbouwvlakte. De twee vliegtuigloodsen zijn sinds 2007 beschermd als monument. Het vliegveld van Grimbergen is sinds 1996 in gebruik als recreatief vliegveld.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...