contact
MyEtwie
In de kijker

Vliegveld Schaffen wordt 100 jaar

Gepubliceerd op 10/08/2016
schaffen_100b

Precies 100 jaar geleden startte het Duitse leger met de aanleg van een vliegveld in Schaffen (Diest). Deze verjaardag wordt dit weekend in de kijker gezet tijdens de internationale Oldtimer Fly/Drive-In.

In 1916 onteigenden de Duitsers 60 hectare weiland in Schaffen voor de aanleg van een nieuw vliegveld. Al snel werden een viertal vliegtuigloodsen op de site gebouwd. Na afloop van de Eerste Wereldoorlog bleef het Schaffense vliegveld bestaan. Het vliegveld werd korte tijd door de Fransen gebruikt als opslagplaats, maar vanaf 1919 werd het opnieuw een luchtmachtbasis. Een verkenningssmaldeel en drie jachtsmaldelen van het Belgische Militair Vliegwezen werden er gestationeerd. Het terrein werd met 40 hectare vergroot en er werd een schietstand aangelegd voor het testen van het boordgeschut.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld van Schaffen opnieuw tijdelijk bezet door het Duitse leger, maar na de bevrijding werd het weer in gebruik genomen door de Belgische Luchtmacht. Anno 2016 is het vliegveld nog steeds in militaire handen en vormt het de thuisbasis van het Trainingscentrum voor Parachutisten. Een kleiner gedeelte is voorzien als recreatiezone voor luchtsporten.

De 33e Oldtimer Fly/Drive-In in Schaffen vindt plaats op 13-14 augustus. Meer informatie over het evenement vind je op flying.dac.be. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van het vliegveld verschijnt ook de nieuwe publicatie 'De weg naar Schaffen ziet men in de lucht. 100 jaar vliegveld' van Ludo Vrancken.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...