contact
MyEtwie
In de kijker

Voortman: historiografische fictie over de begindagen van de Gentse katoenindustrie

Gepubliceerd op 15/12/2015
voortman_vogelenzang

Vorige week verscheen het boek 'Voortman. De begindagen van de Gentse katoenindustrie', het eerste deel van een trilogie over het ontstaan, de groei en de ontwikkeling van het textielbedrijf A. Voortman. Auteur Mark Scholliers vertaalde de bedrijfsgeschiedenis van de firma naar een vlot lezende roman.

Terwijl West-Europa in de nasleep van de Franse revolutie in de greep was van radicale omwentelingen, stampte de Hollandse immigrant Abraham Voortman samen met zijn compagnon Frans De Vos in Gent een katoendrukkerij uit de grond. Het nieuwe boek doet het relaas van dit staaltje ondernemersgeest, en heeft daarbij zowel oog voor de hindernissen die Abraham op zijn pad ontmoet als voor de manier waarop hij voordeel weet te halen uit de maatschappelijke schokken die ook hem en zijn bedrijf treffen. Naast de industriƫle revolutie spelen ook liefde, afgunst, verraad, huwelijk en dood, een hoofdrol in het boek.

Econoom Mark Scholliers, die zelf onderzoek deed naar de geschiedenis van de Gentse katoenindustrie, omschrijft het nieuwe boek als 'historiografische fictie'. "Het overgrote deel van de gebruikte gegevens is goed gedocumenteerd. De namen van de hoofdpersonages, de data, de plaatsen en de vermelde politieke en sociale gebeurtenissen zijn dan ook historisch correct," zegt de auteur. "Maar toch is het fictie omdat ik de personages naar eigen inzicht heb ingekleurd. Sommige intriges zijn door mij bedacht en bepaalde gebeurtenissen heb ik doelbewust aangedikt opdat het verhaal aan spankracht zou winnen."

Het boek bevat overigens nog een aantal leuke extra'tjes. Voor de lezers werd een heuse Voortman-wandeling in Gent uitgestippeld, die je laat ontdekken waar het verhaal zich afspeelde. De wandeling vertrekt en eindigt aan het MIAT, zelf gevestigd in een oude katoenspinnerij. Met het toegangsticket dat je bij het boek krijgt, kan je de spingetouwen en 'vuurmachines' in het museum gratis bezoeken.

'Voortman. De begindagen van de Gentse katoenindustrie' is verschenen bij Academia Press (ISBN 9789038225562). Het boek telt 286 pagina's en kost 24,99 euro.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...