contact
MyEtwie
In de kijker

W: artistiek erfgoedproject rond het collectieve geheugen van brouwerij Wielemans-Ceuppens

Gepubliceerd op 04/11/2013
wwiels1

Op zaterdag 9 november start het project W, een artistiek erfgoedproject rond het erfgoed en collectieve geheugen van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst (Brussel). Zowel buurtbewoners als voormalige en huidige werknemers zijn de protagonisten van dit project. Centraal in hun verhalen staat de symbolische kracht van de brouwerij, startend met haar bloeitijd, gevolgd door het verval na de sluiting, tot het nieuwe verhaal dat WIELS, BRASS en BLI:B er vandaag schrijven.

Welke invloed oefende de brouwerij uit op de identiteit van de wijk en de collectieve verbeelding? En welke impact heeft het kunstencentrum WIELS vandaag op de wijk? In het voorjaar van 2013 registreerde BNA-BBOT mondelinge getuigenissen van buurtbewoners, voormalige en huidige werknemers en enkele leden van de familie Wielemans. Het Brusselse artiestencollectief ZimmerFrei ging met een dertigtal getuigenissen aan de slag. Ze werden verwerkt tot een publicatie, twee geluidsinstallaties in en rondom WIELS en wandelingen rond de brouwerij.

Verschillende aspecten komen in de getuigenissen naar voren. Zo is er een hoofdstuk over de sfeer van de wijk tijdens de hoogdagen van de brouwerij; zo getuigt onder meer Eric Wielemans over zijn familie Wielemans, één van de grote Brusselse ondernemers die actief was in de horeca, de politiek tot en met vastgoed; zo vertellen tal van voormalige werkgevers over hun werk en de perikelen tijdens de laatste dagen van de brouwerij en huidige werknemers over de werking in de gerestaureerde gebouwen vandaag.

Op zaterdag 9 november 2013 wordt het project voorgesteld in WIELS (Van Volxemlaan 354, Brussel). Om 16u kan je er samen met wijkbewoners het verleden van de wijk ontdekken. Om 18u wordt het boek voorgesteld. Het project is een initiatief van Erfgoedcel Brussel, vzw BNA-BBOT, WIELS, Gemeente Vorst, Dienst Nederlandstalige Aangelegenheden.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...