contact
MyEtwie
In de kijker

Waardering van de klompencultuur

Gepubliceerd op 09/09/2019
20190823_av_klingspoor_waardering

Het voorbije jaar werd hard gewerkt aan een waarderingskader voor immaterieel erfgoed, door Clara Vankerschaver van Werkplaats immaterieel erfgoed. Zo was de klompengemeenschap een van de proefkonijnen. Het Klompenforum kwam enkele keren samen om het belang van het klompen maken en de klompencultuur te bespreken.

Tijdens deze gesprekken drukten betrokkenen zich uit over de waarde van het klompenerfgoed en cultuur errond. Zo kregen we inzicht in welke aspecten van het erfgoed belangrijk zijn voor de erfgoedgemeenschap zelf. Wat vinden we waardevol om door te geven aan toekomstige generaties en waarom? Van de geschiedenis van het handmatig klompenmaken, het ambacht zelf van boomstam tot klomp, het machinaal klompenmaken, de verschillende streekeigen klompen en decoraties, het dragen van klompenÂ… een grote diversiteit aan invalshoeken kwam aan bod!

Wie was er allemaal bij? Vzw De Klomp De Klinge met afgevaardigers Eric De Keyzer, Chris Maes, Roger Lammens en Elly Rotthier (in hun thuisbasis 't Klingspoor), Luc Vangeel van het Heemmuseum 't Smiske, Lore Parade van Openluchtmuseum Bokrijk, Tim Van Goethem, Ronny Mondelaers en Andrea Vanbel, Thomas Ceusters van Erfgoedcel k.ERF, Luc Verachtert van Klompenmuseum Den Eik, Steven De Waele en Jan Selleslags van het MOT, Rony Mets als leerling-klompenmaker, Clara Vankerschaver van Werkplaats immaterieel erfgoed en ikzelf, Lieselot Cornelis van ETWIE.

Nog een nieuwtje: in de zomer gingen we filmen bij de opleiding tot klompenmaker die vzw De Klomp De Klinge organiseert. Enkele sfeerbeelden vind je hier al, maar wie weet komt er binnenkort wel een heus filmpje aan...

Meester Eddy en leerling Rony

Cursus decoratietechnieken: schilderen en pyrogravure

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...