contact
MyEtwie
In de kijker

Wallonië bundelt kennis en vakmanschap rond steen in nieuwe 'Pôle de la Pierre'

Gepubliceerd op 14/11/2016
poledelapierre2

Op de site van de beschermde steengroeve Wincqz in Zinnik (Henegouwen) worden voortaan gespecialiseerde opleidingen aangeboden voor allerhande beroepen die met de ontginning, verwerking en bewerking van steen te maken hebben. De nieuwe 'Pôle de la Pierre' werd vandaag officieel ingehuldigd, in de aanwezigheid van verschillende ministers van de Waalse regering.

Het nieuwe centrum wil alle betrokken actoren samenbrengen op één plaats en op die manier uitgroeien tot hét referentiepunt voor alle ambachten en beroepen die te maken hebben met steen. Door de opleiding van hooggekwalificeerde arbeidskrachten moet het centrum inspelen op de noden van de Waalse ontginnings-, bouw- en restauratiesector. Daarnaast moet de 'Pôle de la Pierre' ook instaan voor de borging en de valorisatie van de traditionele vakkennis die verbonden is met de ontginning en verwerking van steen. Ten slotte beoogt het project de herwaardering van de Grande Carrière Wincqz, een industrieel complex dat emblematisch is voor de 19de-eeuwse steenexploitatie in Wallonië.

De 'Pôle de la Pierre' kon gerealiseerd worden door de samenwerking tussen verschillende partners uit het erfgoed- en het onderwijsveld, onder impuls van het Institut du Patrimoine wallon. De eerste fase van het project, die zo'n 3 miljoen euro heeft gekost, omvatte onder meer de restauratie en herbestemming van de zagerij en de kantoren. Dit schooljaar gingen de eerste opleidingen in het nieuwe complex van start. In een tweede fase, die in 2020 afgerond moet zijn, wordt nog eens 2 miljoen euro geïnvesteerd in de restauratie van een aantal gebouwen en de verdere uitbouw van het opleidingscentrum.

Meer informatie over de 'Pôle de la Pierre' vind je op www.institutdupatrimoine.be