contact
MyEtwie
In de kijker

Wat als de Luc Tuymans onder de smeden naar Brussel komt?

Gepubliceerd op 04/05/2015
Categorie
claudio-bottero

Op de site van La Fonderie, het Brussels museum voor Arbeid en Industrie in Molenbeek, vindt op zondag 10 mei een initiatie plaats met een van de meest toonaangevende kunstsmeden van dit ogenblik, de Italiaan Claudio Bottero. Tien jonge kunstsmeden, die nog in opleiding zijn, schreven zich in om door deze meester gedurende één dag begeleid te worden. “We voelen de laatste jaren dat het kunstambacht terug in de lift zit”, zegt organisator Michel Mouton van de vzw IJzer en Vuur! "De beleving rond ambachten is zeker bij jongeren helemaal terug: men wil iets maken, iets doen, en het liefst op een traditionele manier. Daarbij spreekt het ambacht van de smid aan omdat er letterlijk met vuur gespeeld wordt...".

De makers movement komt vanuit de V.S. en Engeland overgewaaid. Mouton: "De laatste tijd gaat veel aandacht uit naar de maakeconomie en -beweging: mensen willen dingen kopen die hier zijn gemaakt, waar een verhaal achter zit, en willen graag zelf aan de slag. Dit zien we ook vertaald in het toenemend aantal inschrijvingen voor bijvoorbeeld de initiaties en workshops die onze vzw organiseert."

Samen met de Koning Boudewijnstichting en SOFINA, het Platform voor Opleiding en Talent, organiseert de vzw een nieuwe opleiding in het kunstsmeden, en dit in samenwerking met hedendaagse en toonaangevende buitenlandse meesters. Mouton: "We hebben in Vlaanderen al een aantal uitstekende opleidingen tot kunstsmid. Met deze driejarige opleiding willen we een extra dimensie toevoegen aan het bestaande aanbod, door een gespecialiseerde cursus die hedendaagse inzichten aanreikt, in te richten. Naast Claudio Bottero hebben we ook reeds Pavel Tasovsky weten te strikken."

De opleiding, die zal starten in 2016, gebeurt in het kader van het project 'Naar een brandend actueel ambacht. Nieuwe impulsen voor het borgen van het kunstsmeden'. ETWIE is een van de partners van dit project, dat loopt sinds 2014.

De initiatie vindt plaats op zondag 10 mei, van 9u30 tot 16u, op de site van La Fonderie (Ransfortstraat 27, 1080 Sint-Jans-Molenbeek). Inschrijven kan niet meer, maar iedereen is welkom om te komen kijken. Meer informatie via Joeri Januarius (0497/86.09.17) of Michel Mouton (0478/52.26.29).

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...