contact
MyEtwie
In de kijker

Watererfgoed Vlaanderen pleit voor ambitieus maritiem museum in Antwerpen

Gepubliceerd op 27/11/2013
whamm

Voor een talrijk opgekomen publiek stelde Watererfgoed Vlaanderen dinsdag zijn visie voor op een nieuw maritiem museum in Antwerpen. Voorzitter Eric Van Hooydonk hield een vurig pleidooi voor een ambitieus 'superstar'-museum aan beide zijden van het Kattendijkdok op het Antwerpse Eilandje: het World Harbour and Maritime Museum, kortweg 'WHaMM!'. Een mooi uitgegeven publicatie moet de ideeën van de watererfgoedkoepel kracht bijzetten.

Het Antwerpse stadsbestuur overwoog al de vestiging van een maritiem-historische site op het Droogdokkeneiland, met mogelijk een maritiem museum. Een museumconcept voor Antwerpen ontbreekt echter vooralsnog, net zoals een overkoepelende visie op het maritiem museaal beleid. In het buitenland stelt Watererfgoed Vlaanderen een tendens vast waarbij klassieke maritieme musea plaats maken voor 'superstar'-attracties, gehuisvest in hedendaagse architectuur en drijvend op een nieuw, levendig museumconcept, waarin ook plaats is voor entertainment en andere nevenfuncties. Toonaangevende voorbeelden van dergelijke 'superstar'-attractes zijn onder meer de maritieme musea in Belfast, Portsmouth, Stockholm en Stralsund.

Ook Antwerpen heeft volgens de watererfgoedkoepel de potentie om zo'n hedendaags maritiem museum te creëren. Zowel de stad als haar collectie hebben hiervoor voldoende schaalgrootte. De haven is een van de grootste ter wereld en heeft een eeuwenlange geschiedenis. Watererfgoed Vlaanderen is ervan overtuigd dat een aantrekkelijk museumconcept bij de overheid, in het bedrijfsleven en onder de bevolking zeker voldoende investeringsmiddelen zou kunnen genereren. Om aantrekkelijk te zijn voor een internationaal publiek, moet het nieuwe museum een dramatisch en herkenbaar verhaal brengen. Voor de hand liggende thema's daarin zijn onder meer de haven, de Schelde, Mercator, Eugeen Van Mieghem, Kuifje en Haddock, de Congoboten...

Watererfgoed Vlaanderen acht het nog steeds mogelijk en wenselijk om de Charlesville, de laatste Congoboot, te bergen en terug te brengen naar Antwerpen, om hem na een minimale restauratie te exposeren als museumobject, samen met de wrakken van de Doelse Kogge en het zuidpoolschip de Belgica. Als historisch zeeschip zou de Charlesville een groot hiaat in de Antwerpse museumcollectie opvullen. Het favoriete museumconcept van de watererfgoedkoepel is dat van het 'World Harbour and Maritime Museum' of 'WHaMM!', waarbij al het Antwerpse watererfgoed bijeen zou komen aan weerszijden van het Kattendijkdok. Dankzij tal van nevenfuncties, waaronder een actieve erfgoedwerf, zou het WHaMM! kunnen uitgroeien tot een gonzende 'watererfgoedtempel'.

Geïnteresseerden vinden meer informatie in de rijkelijk geïllustreerde publicatie 'Op koers naar het Wereld Haven en Maritiem Museum WHaMM!' (357 pagina's, groot formaat, harde cover). Het boek van Eric Van Hooydonk is verschenen bij Pandora Publishers en kost 49,50 euro.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...