contact
MyEtwie
In de kijker

Watertoren Umicore in Olen beschermd

Gepubliceerd op 27/01/2017
watertoren_umicore2

Vlaams minister Geert Bourgeois heeft de watertoren van Umicore in Olen voorlopig beschermd als monument. De watertoren, een symbool van de industrialisatie van de Kempen, dateert uit 1927.

De watertoren werd in 1927 gebouwd door de firma Van Coillie uit Oostende, in opdracht van de Société Générale Métallurgique de Hoboken. In de jaren twintig had dit bedrijf namelijk nood aan water voor processen, brandbestrijding en drinkwatervoorziening in haar Olense vestiging en in de Olense cité. Daarom werd een eigen waterwinnings- en zuiveringsinstallatie uitgebouwd.

De watertoren bestaat uit een reservoir, een open schacht en een afgesloten ruimte op het gelijkvloers. Het reservoir van 500 kubieke meter is een uitkragende Intze-kuip in beton, een type dat werd vernoemd naar de Duitse ontwerper Otto Intze (1843-1904). Door die specifieke constructie van het reservoir kon de draagstructuur veel lichter worden uitgevoerd. De 32 meter hoge toren is gebouwd in gewapend beton met centraal in de schacht een betonnen wenteltrap van 149 treden.

Vorig jaar werd de watertoren door Umicore uit dienst genomen, maar door de bescherming blijft hij in de toekomst als een herkenningspunt voor de omgeving bewaard.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...