contact
MyEtwie
In de kijker

Wei moakt dje da? Erfgoeddag in Limburg

Gepubliceerd op 26/04/2019
Categorie
houwer

Erfgoeddag 2019 nadert met rasse schreden, dus het is opnieuw tijd voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten waar je technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed kan ontdekken in jouw provincie.

Dit jaar is het thema 'hoe maakt u het'. Verwacht u dus aan boeiende demonstraties, tal van workshops en de zeldzame mogelijkheid om in de ateliers van vakmannen en bedrijven een kijkje te nemen.

Ook in Limburg valt er heel wat te beleven voor liefhebbers van oude ambachten en TWI-erfgoed. Omdat je de Limburgse gastvrijheid moet ervaren, maakten wij een kleine selectie van activiteiten waarbij je al je zintuigen nodig zal hebben.

erfgoeddag

(c) Kobe Vanderzande

Proeven en ruiken doe je in het Hasseltse Jenevermuseum. Je krijgt er zelfs de kans om mee de smaak te kiezen van de nieuwe huisjenever. Bij de meester en leerling stoomstoken leer je meer over het vakmanschap achter het drankje.

Ook bij Stokerij Vanderlinden kan je leren over het stoken en distilleren en ondertussen genieten van de ambachtelijke dranken. Duik mee achter de schermen.

Aan de Sevensmolen in Bocholt vertelt de bakker over de oude bakgeheimen die al generaties meegaan en nemen de molenaars je mee tussen de maalstenen en draaiende wieken. Proeven kan natuurlijk ook!

In Beringen leer je meer over werken in de mijn. Dat er niet alleen kolen ontgonnen werden, maar ook vele andere jobs gedaan werken ontdek je in het Mijnmuseum. Aan de mijnen van Heusden-Zolder wordt zelfs een heus festival georganiseerd, ‘Mijn-Kracht’. Met verschillende expo's, foodtrucks, straattheater, concerten, streekproducten en een Industrial Caravan Tour valt er heel wat te beleven op de site.

Eisden laat de 'brikkenbakkers' zien die gedurende decennia naar Duitsland trokken om te werken in de Rijnlandse steenbakkerijen. Bij steenbakkerij Wagemans, nog steeds een familiebedrijf, in Hoeselt wordt al sinds 1934 gebakken in een traditionele veldoven.

(c) Collectie Stichting Erfgoed Eisden

Bokrijk leidt je rond doorheen oude en nieuwe ambachten en hun hedendaagse toepassing. Daarna kan je het museum bezoeken waar ook al deze aspecten samenkomen.

Op de verschillende Limburgse ambachtenmarkten kan je onder andere mandenvlechters, klompenmakers, houtdraaiers en lederbewerkers aan het werk zien. In en rond de Rothemse watermolen, die voor de gelegenheid terug in werking gesteld wordt, worden demonstraties gegeven. In Landbouwmuseum De Nostalgie in Maasmechelen zie je verschillende ambachtslieden aan het werk. Ook in Sint-Truiden worden ambachtlieden in de kijker gezet. Zelf een ambacht uittesten is toegestaan!

Bijzonder is de koolzaadmobiel, ontwikkeld als een milieuvriendelijk alternatief voor de tractoren, stationaire motoren en oude landbouwmachines. Wat het is en wat het doet ontdek je in As.

Copyright Eddy Daniels

En last, but not least: voor wie nog niet helemaal thuis is in Morse, zijn er demonstraties en maak je zelf een morsesleutel in Velm.

Uiteraard is dit maar een selectie uit het ruime programma van Erfgoeddag!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...