contact
MyEtwie
In de kijker

Wetenschap in historisch perspectief

Gepubliceerd op 18/10/2016
vesalius_interior

Volgende week start in Brussel een nieuwe lezingencyclus van het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. De drie Nederlanstalige lezingen behandelen verschillende thema's uit de wetenschapsgeschiedenis: de betekenis van Vesalius in de 21ste eeuw, de Vlaamse instrumentenmakers tijdens de Renaissance, en de Franse astroloog Jean-Baptiste Morin.

Andreas Vesalius: zijn betekenis in de 21ste eeuw (dinsdag 25 oktober)

In 2014 werd de 500ste verjaardag van Andreas Vesalius gevierd met tal van evenementen. De symposia, tentoonstellingen en publicaties leverden heel wat nieuwe wetenschappelijke inzichten op. Tijdens deze voordracht bespreekt prof. Bob Van Hee (Universiteit Antwerpen) een aantal van deze inzichten en belicht hij de invloed van Vesalius tot in de 21ste eeuw.

Wetenschappelijke instrumenten uit de Renaissance: een reflectie over reizende instrumentenmakers en de rol van de Leuvense school (woensdag 9 november)

Tijdens de Renaissance waren kunst en wetenschap nauw verweven. Prof. Koenraad Van Cleempoel (Universiteit Hasselt) bewijst dit aan de hand van de wetenschappelijke instrumenten uit die periode: astrolabia, globes, zonnewijzers en armillairsferen. Er wordt bijzondere nadruk gelegd op de Vlaamse context: in de periode 1525-1580 was Leuven een belangrijk centrum van instrumentenmakers.

De laatste hofastroloog: Jean-Baptiste Morin (woensdag 7 december)

In 1661 verscheen 'Astrologia Gallica', het posthume meesterwerk waaraan de Franse wiskundige-astroloog Jean-Baptiste Morin (1583-1656) bijna drie decennia had gewerkt. Prof. Steven Vanden Broecke (Universiteit Gent) exploreert de rol van Morin binnen de geschiedenis van de astrologie.

De lezingen vinden telkens plaats van 18u30 tot 20u in De Markten (Oude Graanmarkt 5, Brussel). De toegang is gratis. Meer informatie over de lezingencyclus vind je op www.astrolabium.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...