contact
MyEtwie
In de kijker

Zaventem bewaart symbool industrieel verleden

Gepubliceerd op 19/01/2016
sic_schoorsteen2

Het schepencollege van Zaventem heeft onlangs een gunstig advies afgeleverd voor een bouwproject op de site van de voormalige rubberfabriek SIC. De hoge fabrieksschoorsteen, het laatste restant van de 'Société Industriel de Caoutchouc', blijft bewaard en zal geïntegreerd worden in het nieuwe complex.

De rubberfabriek SIC ontstond uit de 'Kleine Molen', een van de vele watermolens op de Woluwe. In 1902 werd de papiermolen omgevormd tot melkerij, en korte tijd later tot caoutchoucfabriek. Op het braakliggende terrein rest nu enkel nog de bakstenen schouw van het verdwenen bedrijf. De fabrieksschoorsteen werd opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

Het vastgoedproject voorziet in de bouw van 22 appartementen, een supermarkt en een ondergrondse parkeergarage. Schepen van Ruimtelijke Ordening Eric Van Rompuy is tevreden dat de schoorsteen bewaard blijft: "De 20 meter hoge schoorsteen is goed zichtbaar bij het binnenrijden van de gemeente langs de H. Henneaulaan en staat symbool voor het rijke industriële verleden van Zaventem."

Recent besliste de gemeente Zaventem overigens ook om naar dit industriële verleden te verwijzen bij de naamgeving van het nieuwe cultuurcentrum. Het centrum, dat momenteel gebouwd wordt op de site van de voormalige chocoladefabriek Suchard, zal de naam 'De Factorij' krijgen.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...