contact
MyEtwie
In de kijker

Zilver & Goud - Een glansrijke historie van edelmetalen

Gepubliceerd op 11/10/2016
goudenzilver

Op 29 november organiseren de sectie Historiek van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging (KVCV) en de Chemie Historische Groep de studiedag 'Zilver en Goud - Een glansrijke historie van edelmetalen'. Dit symposium, dat plaatsvindt in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven, zal het belang van zilver en goud belichten in de geschiedenis van de wetenschap, kunst en technologie. De dag richt zich op al wie interesse heeft in de geschiedenis van de scheikunde, het vervaardigen, beheer en restaureren van voorwerpen gemaakt van edelmetaal, en de toepassingen in muntwezen/techniek.

De dag begint met een presentatie over alchemisten, die aan goud een bijzondere heilzame werking toeschreven. Natuurlijk moest het goud wel eerst gemaakt worden en het liefst in de beste vorm voor een succesvolle medische toepassing. De ‘vuurproef’, het testen van (edel)metalen en andere verbindingen in vlammen, kupels en ovens was het vak van de muntmeester. Het was ook een belangrijk thema in het onderzoek van hoogleraar Sibrandus Stratingh (1785-1841), die een verrassende uitvinding deed.

Kunstvoorwerpen werden bij voorkeur uit edelmetaal gemaakt wanneer de tand des tijds moest worden doorstaan. Welke technieken werden hierbij gebruikt en hoe kon latere schade worden voorkomen of hersteld? Zilver heeft door zijn specifieke eigenschappen ook ruim toepassing gevonden in de industrie. Gino De Rycke, voormalig werknemer van Agfa, geeft een overzicht. Ook een praktische demonstratie van goud- en zilversmederij staat op het programma van het symposium.

Je vindt het volledige programma, alle praktische informatie en een inschrijvingsformulier op chg.kncv.nl.