contact
MyEtwie
In de kijker

Zomer van Ambachten in het Karrenmuseum

Gepubliceerd op 29/07/2015
zomervanambachten15b

De hele maand augustus maakt het Karrenmuseum in Essen zijn bezoekers warm voor ambachten die verloren dreigen te gaan. Tijdens de 'Zomer van Ambachten' zijn er niet alleen tientallen demonstraties, maar kunnen jong en oud ook zelf glasblazen, houtsnijden, groenten inmaken en tingieten.

Op zondag 2 augustus staat glas in de kijker. Glasblazer Patrick Van Tilborgh demonstreert zijn in Vlaanderen en Nederland unieke glasblaasinstallatie, en de vzw Verribelglass richt een tentoonstelling in over glasblaaskunst. Een week later, op zondag 9 augustus, wordt gefocust op hout. Joost Kramer verzorgt een workshop houtsnijden, en er zijn demonstraties houtdraaien en spanten maken. Stoere mannen met kettingzagen toveren boomstammen om tot vogelhuisjes, paddenstoelen en adelaars.

In het weekend van Moederdag (15-16 augustus) zet het Karrenmuseum de vaak onderschatte huisnijverheid centraal. In het park zie je niet alleen het dagelijkse werk van de boerin en haar dochters, maar maakt je ook kennis met een uitzonderlijk vrouwenambacht: de zandstrooikunst. Ook op zondag 23 augustus is de hoofdrol weggelegd voor twee vrouwen. Ingrid Van Delden werkt dagelijks in de oudste tingieterij van Nederland en Elke Op de Beeck is restaurateur van antieke klokken en horloges.

Afsluiter van het seizoen is de 32ste editie van de Ambachtendag. Van barbier tot mandenvlechter en van klompenmaker tot glasblazer: op zondag 30 augustus waan je je terug in het drukke dorpse ambachtenleven van 1900. Verspreid in het park demonsteren tientallen ambachters hun vakmanschap. Er is ook volop vermaak voor de kinderen en op het zomerterras kun je genieten van optredens.

In primeur wordt op de Ambachtendag ook een unieke 19de-eeuwse boevenwagen onthuld. Ruim een jaar lang hebben ambachtslieden van het Karrenmuseum gewerkt aan de restauratie van dit topstuk uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Ze verstevigden onder meer de draagconstructie, vervaardigden twee nieuwe houten wielen en bewerkten het beschadigde hout en metaal. De gevangeniswagen zal daarna te zien zijn op een expo in Bergen.

Meer info: www.karrenmuseum.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...