contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank
Glycerine zeep
Foto: Foto: verpakking met twee blokken glycerine zeep, collectie Industrieumuseum
Ga naar

Schoonmaakproducten

Hoofdthema

Historiek


Schoonmaakproducten of reinigingsmiddelen zijn middelen die bij het reinigen worden gebruikt: afwasmiddelen, wasmiddelen, allesreiniger en honderden soorten zepen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van de reinigende werking van micellen: microscopisch kleine structuren van een aantal moleculen van een oppervlakte-actieve stof in water. De zeepziederijen waren samen met de zwavel- en sodaproductie één van de vroegste chemische nijverheden die in Vlaanderen actief waren.

Verschillende stoffen worden vaak gebruikt als schoonmaakmiddel. Zo is soda (natriumcarbonaat) alvast een vaste waarde. Het witte poeder lost vlot op in water en kan vetten verzepen. Maar ook in bleekmiddelen en verven vind het toepassingen. Ammoniak durft men wel eens toevoegen aan het water om ramen te lappen, maar weet dat dit ook gebruikt wordt om verf te behandelen (en dus kozijnen kan aantasten).

Het gebruik van enzymen voor schoonmaakproducten was een ware doorbraak. Enzymen zijn natuurlijke eiwitten die ontstaan uit biologische gisting die bijzonder doeltreffend zijn in het ontbinden van vetten, zetmeel en resten, waardoor het vuil loskomt en weggespoeld kan worden.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Wil je hier graag meer over weten?