contact
MyEtwie

faq

Heb je een vraag voor ETWIE? Scroll dan alvast even door onze veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Maatwerk

Ik organiseer een evenement, workshop of studiedag rond technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed. Kan ik met ETWIE samenwerken?

Graag. We communiceren via onze kanalen over het nieuws en de events uit de sector. We bekijken samen of we meer kunnen doen dan communiceren, zoals lezingen geven of het evenement mee organiseren. Laat ons iets weten!

leofoon_ontmoetingsdag_collectieetwie
Foto: Een geslaagde editie van het netwerkmoment met experten in telefonie-erfgoed, collectie ETWIE

Ik heb een goed idee voor een nieuw erfgoedproject, zoals een erfgoedwaardering, het documenteren van een techniek of de registratie van collecties?

ETWIE werkt aan eigen projecten, maar staat uiteraard ook open voor nieuwe projecten. Onze samenwerking kan uiteenlopende vormen aannemen, afhankelijk van de noden en de mogelijkheden: we ondersteunen en delen graag reeds opgebouwde kennis en expertise rond het erfgoed, maar gaan ook graag een stapje verder door met eigen middelen of projectsubsidies initiatieven op te starten. De gouden regel is: neem tijdig met ons contact op.

documenteren_ciseleren_etwie
Foto: Collega Lieselot in actie tijdens het documenteren van ciseleertechnieken, collectie ETWIE

Wij zorgen mee voor het erfgoed

Ik heb een object of een collectie en ik ben op zoek naar een nieuwe bestemming?

ETWIE kan helpen zoeken naar een nieuwe bestemming voor je collectie. Om dit te doen, is het handig dat we over een aantal gegevens beschikken (omvang en aard van de collectie, toelichting bij de eigendom, een aantal foto's...). Onze medewerkers kunnen ook een plaatsbezoek komen brengen. We gaan dan op zoek in ons netwerk van collectiebeherende instellingen of er een nieuwe bestemming gevonden kan worden.

Let wel: we doen geen financiële waardebepalingen en doen geen uitspraak over een verkoopsprijs. Wanneer je wenst te verkopen, dan gaan we hier niet over bemiddelen.

borremans_compleetmachine
Foto: Een zogenaamde 'compleetmachine' om sigaren te maken in de fabriek Borremans (Geraardsbergen), collectie ETWIE

Ik heb een object, maar ik weet niet wat het is?

Stuur ons dan een aantal foto's samen met de gegevens van het object: uit welk materiaal is het gemaakt, hoe groot/zwaar is het, vanwaar is het afkomstig, of er opschriften zijn… Wij duiken in onze kennisbank en helpen je graag op weg!

siemens_object_2

Ik beheers een specifieke techniek, of mijn vereniging zet zich in om technieken door te geven aan een volgende generatie enthousiastelingen?

ETWIE heeft de afgelopen jaren verschillende projecten rond dit zogenaamde immaterieel erfgoed begeleid. Denk maar aan de klompenmakers, specialisten in de morsecode of de kunstsmeden. We denken graag met je mee hoe je een nieuwe toekomst kan geven aan dit immaterieel erfgoed!

kunstsmeden_foto2
Foto: Smeden is populair bij jong en oud, collectie IJzer en Vuur! vzw

Onderzoek

Ik maak een artikel voor mijn heemkundige kring, een bachelorpaper geschiedenis of een doctoraat in de erfgoedstudies?

Snuister dan zeker in onze kennisbank om je snel een beeld te vormen van het erfgoed van techniek, wetenschap en industrie in Vlaanderen en Brussel. Via onze bibliografie kan je snel zien welk onderzoek al verschenen is. Mag het wat meer zijn? Duik dan in onze onderzoeksbalans industrieel erfgoed.

onderzoek_boek_pixabay_geenattributie_etwie

Ik ben op zoek naar een boek, artikel of publicatie uit de ETWIE-kennisbank. Waar kan ik deze vinden?

Wij hebben geen eigen bibliotheekcollectie waar alle publicaties uit onze kennisbank zich in bevinden. Je kan op zoek gaan naar deze publicaties in de catalogi van erfgoedbibliotheken, wetenschappelijke bibliotheken of een bibliotheek in je buurt. Kan je het toch niet vinden, dan zoeken we graag mee.

Ons moederschip, het Industriemuseum, beschikt over een referentiebibliotheek industrieel erfgoed. Een ideaal vertrekpunt voor jouw onderzoek.

Netwerking: samen staan we sterk

Ik zoek de contactgegevens van een persoon, organisatie of instelling uit de ETWIE-kennisbank?

De meeste contactgegevens vind je op de pagina van de persoon of organisatie zelf. Krijg je hier geen gehoor of zijn deze gegevens niet correct of up-to-date? Laat het ons weten en wij passen het aan!

Staan de contactgegeven toch niet op de webpagina, stuur ons dan een mailtje. Wij kijken dan of we toch contact kunnen leggen tussen jou en deze persoon.

netwerking_pixabay_geenattributie_etwie

En wat met ETWIE?

Ik wil werken of stage lopen bij ETWIE.

  • Momenteel hebben we geen vacatures. Volg ons op Facebook en hou onze website in de gaten voor toekomstige vacatures;

  • Wil je graag stage lopen bij ons in kader van je opleiding? Neem dan zeker contact met ons op. Bij de verschillende thema's in de kennisbank kan je alvast inspiratie opdoen en zien waarrond we reeds stage- en thesisvoorstellen uitwerkten.

Wat doet ETWIE niet?

  • ETWIE doet geen herbestemmingen van onroerend erfgoed. Hiervoor kan je terecht bij een intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) in je buurt;

  • ETWIE doet geen financiële waardebepalingen van objecten;

  • ETWIE heeft geen eigen collectie en verwerft niet in naam van het Industriemuseum.

team_(c) Corlazzzoli_ETWIE