contact
MyEtwie
Evenement

OVERLAP: the no man's land between art and science

  • 30 oktober, 2021 - 9 januari, 2022
  • GUM - Gents Universiteitsmuseum

Kunstenaars en wetenschappers hebben een ongebreidelde nieuwsgierigheid om de wereld om ons heen te begrijpen en te verklaren—en soms zelfs te veranderen. Ze delen een visionaire impuls, het vermogen om buiten kaders te denken en nieuwe modellen uit te vinden, die verder reiken dan wat we al weten. Na het boekOVERLAP: the No Man's Land between Art & Sciencepakt de Jonge Academie uit met een reizende expo. In het GUM komt die langs van 30 oktober 2021 t.e.m. 9 januari 2022.

Opnieuw wordt hierin het spanningsveld opgezocht tussen kunst en wetenschap in een uniek concept. Een selectie van 15 kunstenaars uit het boek en de Jonge Academie worden in dialoog gebracht met 15 wetenschappelijke objecten uit de erfgoedcollecties van de UGent (GUM) en de KU Leuven. Ook wetenschap en de materiële resultaten van wetenschappelijk onderzoek kunnen esthetisch zijn en hun filosofische of poëtische kwaliteit worden vaak ondergewaardeerd. Wat als we de academische erfgoedobjecten zouden bekijken als kunst? En wat als we zouden focussen op het analytisch of kennistheoretisch vermogen van een kunstwerk?

https://visit.gent.be/nl/agenda/overlap-no-mans-land-between-art-science#

OVERLAP - de expo is een project van de Jonge Academie, in samenwerking met GUM (UGent), ARIA (UAntwerpen), de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Sint Lucas Antwerpen, BAC ART LAB (KU Leuven), PILAR (VUB) en Hogeschool PXL Hasselt.

Naar een concept van Frank Merkx, in samenwerking met Marjan Doom (selectie wetenschappelijke objecten), Nele Wynants, Ann Bessemans, Nicolas Baeyens en Kevin Trappeniers (leden van de werkgroep kunst en wetenschap van de Jonge Academie).


Deelnemende kunstenaars: Nicolas Baeyens, Ann Bessemans, Louis De Cordier / Cosco, Katelijne De Corte, Ugo Dehaes, Annelys de Vet, Kasper De Vos, Lodewijk Heylen, Robbert&Frank Frank&Robbert, Athar Jaber, Christina Stuhlberger, Kevin Trappeniers, Karel Verhoeven, Karen Vermeren, Dirk Zoete.

kunstwerk in glazen kist - © Matthijs Van der Burgt

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...