contact
MyEtwie
Evenement

Print & Paint. 350 jaar Bloemen op katoen

  • 26 mei, 2022 - 9 oktober, 2022
  • 13:00 - 18:00
  • Wolfgang d'Urselstraat 9

printandpaint-poster

In vijftien kamers van het kasteel zijn de muren bespannen met zogenaamde sitsen. Dat zijn katoenen stoffen die in India of Europa werden beschilderd of bedrukt. De oudste stukken dateren uit het midden van de 17de eeuw en de jongste werden pas in 1967 geplaatst. Allemaal samen vormen ze een unieke collectie: in geen enkel kasteel in Europa zijn er meer sitsen te vinden dan in Hingene. PRINT&PAINT vertelt waar deze liefde voor beschilderd en bedrukt katoen vandaan komt.

In de tentoonstelling maak je kennis met de technologische en chemische aspecten van het productieproces. Hoe werden de stoffen beschilderd of bedrukt en hoe ontstonden de verschillende kleuren? Je ziet 18de-eeuwse drukblokken, stalenboeken en kleurstoffen, maar ook een opmerkelijk werk van de Indiase kunstenares Renuka Reddy uit Bangalore. Ze schilderde een reproductie van een wandbespanning uit het kasteel en ze bewaarde een staal van elk van de tien (!) stadia die er nodig zijn om een sits te maken.

Ook het verhaal van de restauratie komt aan bod. Toen de provincie het kasteel in 1994 kocht, konden de wandbespanningen maar op het nippertje worden gered. Terwijl het kasteel stapje voor stapje in ere werd hersteld, bleven ze bewaard in verschillende depots. Voordat de sitsen konden worden teruggeplaatst, werden ze zo veel als mogelijk gereinigd en ontsmet. Beeldbewerker Frederik Hulstaert reconstrueerde ontbrekende stukken die digitaal werden gedrukt. Textielrestauratrice Jefta Lammens naaide de nieuwe stukken in de oude stoffen, herstelde minutieus alle scheuren en gaten en voorzag alle panelen van een beschermend gaas. In enkele kamers waren de historische bespanningen te sterk beschadigd en kwam er een digitale reproductie in de frisse, oorspronkelijke kleuren.

  • Van 26 mei tot en met 9 oktober 2022

  • Toegang 12 euro ยท gratis voor kinderen t.e.m. 12 jaar

  • Mail voor meer informatie, reservatie of een programma op maat naarinfo@kasteeldursel.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...