contact
MyEtwie
Actor

Collectie Elektrotechniek en Energietechniek VUB

  • Collectie
Gebouw Z, Pleinlaan 2
Brussel
Ga naar

Deze collectie behoort tot deFaculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB.

In de jaren 1970 bouwde de vakgroep elektrotechniek en energietechniek een vloot uit van negen elektrisch aangedreven wagens. Deze 'blauwe wagens' werden tot in het begin van de jaren 1990 gebruikt. De Italiaanse carrosserie was echter niet duurzaam en de voertuigen zijn verloren gegaan. Enkele onderdelen (een motor en twee laadpalen) zijn wel bewaard gebleven samen met documentatiemateriaal.
De meeste elektrische wagens die er nog staan zijn aangekocht. Ze worden niet meer gebruikt, omdat de batterijen niet meer bruikbaar zijn en de techniek voorbijgestreefd is. Enkele motoren en motoronderdelen zijn schenkingen uit de industrie.

Tot de collectie behoren een aantal oude elektrische motoren waaronder twee 19de-eeuwse motoren (elektrische motor uit 1880 en een kleinere motor uit dezelfde periode), meettoestellen (gelijkstroom en wisselstroom), vermogensinstallaties en elektrische machines. In het depot is er veel klein materiaal opgeslagen: schakelkasten, oude kabels, weerstanden, spoelen, schuifweerstanden, machineonderdelen die werden gerecupereerd, etc.
Van de oorspronkelijke 'blauwe wagens' zijn de laadpalen en een motor bewaard gebleven. Tot begin jaren 1990 werd er nog mee gereden. Van de elektrische wagens die intact bewaard zijn, is er de ZAGATO. De wagen heeft een polyester carrosserie en dateert eveneens uit de late jaren 1970. In het wagenpark bevindt zich nog een prototype hybride aardgasbus.

De oorspronkelijke functie van de collectie is onderwijs- en onderzoeksgebonden. Een deel wordt nog steeds hiervoor. Het andere deel van de verzameling is inactief door evoluties in de techniek.

De collectie is niet geïnventariseerd en niet gedigitaliseerd.

Een deel van de collectie wordt gepresenteerd in de vakgroep of wordt opgesteld in het laboratorium. Het andere deel bevindt zich in depots of op het naburige wagenpark.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...