contact
MyEtwie
Gemeente

Avelgem

Google Maps laden ...

In de late 19de eeuw was er in Avelgem nauwelijks sprake van industriƫle activiteit. Wel waren er een aantal lakenhandelaars, die de basis legden voor een bloeiende textielnijverheid. De Franse industrieel Henri Leurent bouwde in 1907 een mechanische spinnerij aan de Doorniksesteenweg. Het florerende bedrijf kreeg na de Tweede Wereldoorlog in de volksmond de naam 'De Groote Fabrieke'. Met zijn ca. 400 werknemers was de Filature Leurent de belangrijkste werkgever in Avelgem. Door de opkomst van de volautomatische spinnerijen ging het bedrijf in 1979 failliet. Het gebouwenbestand van de spinnerij bleef nagenoeg volledig behouden. De site ondergaat momenteel een reconversie.

Deelgemeente Bossuit speelde van oudsher een belangrijke rol als stopplaats van de schippers op de Schelde. In 1861 werd de Schelde met de Leie verbonden via het kanaal Bossuit-Kortrijk. In het 'oude pompgebouw' van Bossuit is nu een bezoekerscentrum voor de West-Vlaamse Scheldestreek in gericht.

De Tombeelmolen in deelgemeente Outrijve is de enige wezenlijke getuige van het eertijds rijke Avelgemse patrimonium van graan-, olieslag-, schors- en moutmolens.

Titel Auteur Jaar
Avelgem. Toekomst 'Groote fabrieke' onzeker Marc RYCKAERT 2000 Bekijk de publicatie
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie West-Vlaanderen. Gemeente Avelgem. Deelgemeenten Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde. Inventarisatieperiode 2004. s.n. 2005 Bekijk de publicatie
Een nieuw leven voor het pompstation in Avelgem-Bossuit Susanne DECOCK 1997 Bekijk de publicatie
Herbestemming en restauratie van de spinnerij Leurent, de groote fabrieke, in Avelgem Bart DEMEESTERE 2011 Bekijk de publicatie