contact
MyEtwie
In de kijker

25 - 26 september ICA-SBA Conference in Edinburgh

Gepubliceerd op 05/09/2023
Categorie
Diageo Archive

Op 25 en 26 september organiseert de Section on Business Archives (SBA) van de International Council on Archives (ICA) een bijeenkomst in Edinburgh die volledig in het teken staat van het verbinden van bedrijfserfgoed met het bredere publiek. Mede-organisators zijn het Diageo Archive, de archiefafdeling met een museale poot van de drankengroep achter merken als J&B, Smirnoff, Guiness, Johny Walker, Bailey's, etc. samen met de Business Archives Council of Scotland.

Inhoudelijke focus ligt op het delen van ervaringen om met bedrijfserfgoed zowel extern als intern publiek te bereiken. Dat kan zijn vanuit een businessmodel (verkoop richting klant, brandbuilding) maar evengoed als interne strategie (rekrutering, loyaliteit aantrekken, trots opwekken, juridische onderbouwing, reputatie, ...) of vanuit het opnemen van een maatschappelijke rol / plicht om voor het erfgoed te zorgen. Daarbij is er veel aandacht voor de (digitale) tools en platformen die spelers succesvol gebruikt hebben.

Gespreid over twee dagen zijn de bijdrages verdeeld in topics: 'Storytelling', 'Advocacy', 'Spot on the Stakeholders', 'Outreach', 'Increased Impact through Technology' en 'Leveraging Partnerships'. De lijst sprekers en deelnemende bedrijven is alvast indrukwekkend. Het volledige programma voor de twee dagen kan u hier raadplegen: https://www.archivistconference2023.com/

Zorgt u zelf voor bedrijfserfgoed (archieven, gebouwen en/of objecten), dan is deze bijeenkomst voor u misschien een uitgelezen kans om collega's uit andere landen te spreken en van elkaar te leren.

ETWIE neemt deel aan deze conferentie om diverse redenen:

  • Om inspiratie te putten uit de aangedragen voorbeelden, ook voor de ontwikkeling van onze visienota rond bedrijfserfgoed.

  • Om kennis te maken met het ICA-SBA netwerk, momenteel voor Europa toch de grootste netwerkorganisatie specifiek rond bedrijfserfgoed. Er zijn veel archivarissen uit het bedrijfsleven/bedrijfsmuseummedewerkers uit Zwitserland, VS, VK, Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Griekenland, Portugal, maar evengoed uit Vietnam, Roemenië, Malawi, Canada, Oeganda, etc. Voor België staat slechts 1 iemand uit de publieke archiefsector in de lijst, maar geen bedrijven. We willen graag bekijken of dit netwerk een waardevolle plek kan zijn om behoeders van bedrijfserfgoed in Vlaanderen actiever in te betrekken en op de kaart te zetten.

  • De collectie bedrijfsarchieven van de University of Glasgow is de grootste van het Verenigd Koningkrijk en mogelijk zelfs de omvangrijkste van Europa. Dat is deels te danken aan de sinds 1977 bestaande functie van de 'Business Archives Surveying Officer'. Dé centrale contactpersoon die actief bedrijven bezocht om archieven en erfgoed in kaart te brengen, te registreren, onderzoek aanmoedigde en overdrachten daarvan naar instellingen faciliteerde. Aansluitend aan de conferentie staat een uitgebreid gesprek met de huidige Surveying Officer op de planning in combinatie met een bezoek aan de archieven in Glasgow. Aanvullend zijn we uitgenodigd voor een bezoek aan The Ballast Trust. Deze organisatie financiert mee de Surveying Officer, organiseerde recent een groot inventarisatieproject 'fieldwork' voor bedrijfserfgoed en zet zich dagelijks in om met een ploeg vrijwilligers de grote hoeveelheden technische tekeningen en blauwdrukken die in bedrijfsarchieven vertoeven raadpleegbaar en leesbaar te maken voor onderzoekers. We ontdekken graag ter plekke hoe dit in zijn werk gaat en praktisch georganiseerd wordt.

Uiteraard volgt hiervan nadien uitgebreid verslag.