contact
MyEtwie
Themanetwerk
Arbeiders_metaalatelier_collectieIM_ETWIE
Foto: Metaalarbeiders in opleiding poseren voor de fotograaf. Collectie Industriemuseum.
Ga naar

Thema's

Themanetwerk bedrijfserfgoed

Sinds 2014 zet ETWIE bedrijfserfgoed prominenter op de kaart binnen het erfgoedveld, bij onderzoekers uit diverse disciplines en vooral bij de bedrijven zelf. Hiertoe organiseren we studiedagen en bedrijfsbezoeken. We pennen artikels, schrijven mee aan publicaties en lanceerden er met 'Eeuwen Ondernemen. 100 honderdjarige ondernemingen vertellen hun verhaal' zelf eentje. We komen bij ondernemingen over de vloer, om samen op zolder, in de kelder en in de vergeten kasten te duiken op zoek naar stukjes bedrijfserfgoed. Van daaruit worden ook linken gelegd met het (lokale) erfgoedveld, of omgekeerd. Dienstverlening op maat, zodat het bedrijfserfgoed de kansen krijgt dat het verdient.

Bedrijfserfgoed: schattenjacht voor bedrijven

Vele bedrijven beschikken – vaak nog onbewust – over bijzonder bedrijfserfgoed. Oude zwart-witfoto's zijn de eerste voorbeelden die meestal te binnen schieten, maar bedrijfserfgoed kan zoveel meer omvatten. Gaande van (soms nog zelfgemaakte) machines of typisch gereedschap tot producten en verpakkingen, advertenties en posters, het bedrijfsarchief en zelfs de gebouwen.

Dit zijn voorbeelden van materieel bedrijfserfgoed, maar niet alles is tastbaar. De (ex-)medewerkers van het bedrijf kunnen veelal een 'droge' bedrijfsgeschiedenis aanvullen met interessante anekdotes en verhalen van op de werkvloer. Over die keer dat de bedrijfsvoetbalploeg de concurrent grondig wist af te troeven bijvoorbeeld. En wie weet staat die beker of de vaandel van de ploeg wel nog bij iemand thuis?

Onbekend maakt helaas onbemind en veel bedrijfserfgoed gaat verloren tijdens een verhuis, opkuis, herindeling, nieuwbouw of herstructurering. En helaas, als je dat bedrijfserfgoed, die tastbare stukjes geschiedenis, bent kwijtgespeeld, is het met geen geld ter wereld nog te recupereren. Vergis je niet: zoals je hier zal ontdekken, kan dit bedrijfserfgoed een grote troef zijn voor een actieve onderneming. Mits er een besef is van de (meer)waarde van bedrijfserfgoed schuilt hierin een groot potentieel op verschillende vlakken. Van marketing via ‘heritage branding’tot het verhogen van de betrokkenheid van het personeel en klanten. Het kan dienen als inspiratie voor de ontwikkeling van nieuwe producten of juist om een breder publiek te bereiken met een verhaal dat blijft plakken.

Archief_by Kropekk_ETWIE

Bedrijfserfgoed in archieven, musea en het erfgoedveld

Bedrijfserfgoed dat niet in bedrijven zelf bewaard kon blijven, kan (soms) bij archieven, musea of andere erfgoedspelers. Via archiefbank kan je zoeken naar bedrijfsarchieven bewaard in lokale, regionale, thematische en federale archieven en musea. Sommige bedrijfsarchieven, zoals dat van giganten als Boelwerf, Agfa-Gevaert en Union Minière/Umicore, zijn zo omvangrijk dat ze voor meerdere vorsers en vanuit meerdere invalshoeken nog vele jaren voer voor onderzoek zullen bieden. Andere bedrijfsarchieven, vooral van kleine lokale ondernemingen, zijn dan weer ondervertegenwoordigd.

Ook de musea bewaren in hun collecties heel wat bedrijfserfgoed. Van machines en gereedschap tot kledij, beelden en afgewerkte producten. Vanuit heel wat museale- en lokale erfgoedprojecten wordt de laatste jaren ingezet op het afnemen van interviews bij oud-werknemers en werkgevers. Deze verhalen en anekdotes, ook stukjes bedrijfserfgoed, worden zo ook onderdeel van de collecties.

Jaarlijks brengt ETWIE de 'stuurgroep bedrijfserfgoed' bijeen. Hier komen spelers uit de erfgoed-, archief- en onderzoekswereld die rond bedrijfserfgoed en -geschiedenis werken samen. Op dit overlegmoment wordt een stand van zaken besproken, wordt expertise uitgewisseld, afstemming gezocht tussen nieuwe initiatieven van de betrokken spelers en plannen gemaakt voor het komende jaar. Via de stuurgroep wil ETWIE de samenwerking tussen de verschillende organisaties en instellingen rond het brede erfgoed van bedrijven verder stimuleren.

Nieuwsarchief

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Veldtekening kunstmeststoffen (2021)

    Lees meer