contact
MyEtwie
In de kijker

Archeologische collectie KU Leuven heringericht

Gepubliceerd op 09/02/2015
dma1

Aan de KU Leuven opende het Didactisch Museum Archeologie vrijdag opnieuw zijn deuren na een grondige herinrichting. Het museum wil de archeologische collectie in de toekomst weer volop gaan benutten als didactisch middel, ook voor andere opleidingen en onderwijsinstellingen.

Het museum beheert een uitgebreide verzameling maquettes, afgietsels en artefacten, die doorheen het 150-jarige bestaan van de opleiding aan de Leuvense universiteit werd opgebouwd. De uitgebreide deelcollectie van afgietsels van Griekse en Romeinse beeldhouwwerken kwam grotendeels tot stand in de jaren na de Eerste Wereldoorlog, in het kader van de Duitse herstelbetalingen.

De afgietsels werden vanaf 1925 tentoongesteld op de eerste verdieping van de Universiteitshallen aan de Naamsestraat. Als gevolg van de verdeling van de Leuvense universiteit en van de beslissing om de Universiteitshallen te ontruimen, werd de afgietselcollectie in 1975 ondergebracht in de kelderruimte van het nieuwe gebouw van de faculteit Letteren, het huidige Erasmushuis.

Zoals veel collecties academisch erfgoed, kende de Leuvense afgietselcollectie een vrij onopgemerkt bestaan in de kelders van het faculteitsgebouw. Met de huidige reorganisatie, waarvan de eerste fase na drie jaar werd afgerond, wil men deze merkwaardige collectie nu opnieuw opwaarderen.

Prof. Geert Vanpaemel, voorzitter van de Commissie Academisch Erfgoed van de KU Leuven, sprak bij de opening alvast zijn hoop uit dat het vernieuwde archeologisch museum een ruimer publiek in contact kan brengen met het wetenschappelijk erfgoed van de Leuvense universiteit.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...