contact
MyEtwie
In de kijker

Bouw jij ook mee aan ons diamantverleden vandaag?

Gepubliceerd op 20/10/2022
Categorie
Slijperij Verhoeven_KempKar
Foto: Groepsfoto in de diamantslijperij van Charel Roevens in Nijlen (collectie Schitterend Geslepen)

Diamant ... wat?

Eind 19de eeuw deed de diamant zijn intrede in de Kempen en bloeide er een stevige nijverheid op. Ruim honderd jaar diamantgeschiedenis laat uiteraard haar sporen na. De vele verhalen en verwijzingen naar diamant in namen van voetbalploegen, café’s en straatnamen getuigen van de belangrijke rol die diamant heeft gespeeld in deze regio.

Er wordt gewaakt over het materiële erfgoed in het Kempens Diamantcentrum dat onderdak heeft in de voormalige Slijperij Lieckens. Materiële overblijfselen werden verzameld, geïnventariseerd en geconserveerd.

En dan is er nog het immateriële erfgoed, de vele herhalen die voortkomen uit deze periode die zo bijzonder is geweest voor veel bewoners van de streek. Bijna elke familie hier heeft zijn eigen verhaal en link met de steen. Het is onherroepelijk met ons DNA verweven geraakt.

Maar de groep levende getuigen van de het diamantverhaal in de Kempen wordt stilaan dunner. Het verhaal en wat het heeft nagelaten is te kostbaar en betekenisvol om verloren te laten gaan.

Slijpkoppen_KempKar
Foto: Doppen om diamanten in vast te klemmen voor het slijpen (collectie voormalig diamantmuseum Grobbendonk)

Oproep

En dus ligt er een opdracht en een uitdaging op ons te wachten: dit erfgoed levendig houden op een hedendaagse manier en met een frisse dynamiek. Want in de verbindende rol die de steen vroeger had, willen we hem vandaag terug laten schitteren.

En daarvoor doet de vzw Briljante Kempen ook beroep op jullie, inwoners van de regio maar ook daarbuiten, met een hart of interesse in het diamantverleden. Misschien heb je een link met ‘het steentje’ die ver terug gaat? Of misschien niet maar ben je wel benieuwd naar wat de diamant hier betekend heeft. Hoe dan ook, we willen jouw stem horen. Heb jij een idee? Of ben je benieuwd welke ideeën andere mensen hebben? Ga dan naar www.diamantverhaal.be en laat via het burgerplatform van je horen. Je kan er ook ideeën van andere liken, delen en becommentariëren.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...