contact
MyEtwie
Actor

Kempens Diamantcentrum - Slijperij Lieckens

  • Site

In 1908-1910 liet Petrus Lieckens in de Spoorweglei in Nijlen een slijperij bouwen voor zijn zonen, die in Antwerpen het vak van het diamantslijpen hadden geleerd. De slijperij had twee verdiepingen en een schuin dak, dat na beschadiging door een bominslag tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vervangen door een plat dak. In de jaren 1928-1929 werd de gasmotor, die de twee aandrijfassen van de beneden- en de bovenverdieping aandreef, vervangen door een elektrische motor. Sindsdien onderging het atelier geen ingrijpende wijzigingen meer. Uiteindelijk sloot de werkplaats in 1985 de deuren.

Sinds de jaren 1990 ijverde de Nijlense heemkring De Poemp voor het behoud van Slijperij Lieckens, de zowat laatste, volledig uitgeruste vooroorlogse diamantslijperij uit de streek. Het atelier en de technische installatie vormen een uniek stukje industrieel erfgoed dat illustratief is voor de vele diamantwerkplaatsen die ooit in de regio gevestigd waren.

In 2004 kocht het Nijlense gemeentebestuur de slijperij en enkele aangrenzende gronden aan. Op donderdag 27 november 2008 bracht Vlaams minister Dirk Van Mechelen een bezoek aan de diamantwerkplaats. Hij kondigde bij die gelegenheid aan dat Diamantslijperij Lieckens erkend werd als beschermd monument, het 10.000ste in Vlaanderen!

In het kader van het project ‘Schitterend Geslepen’ werd bekeken welke rol Slijperij Lieckens kan spelen bij de valorisatie van het (immateriële) erfgoed rond de diamantbewerking in de Kempen. De integratie van mondelinge getuigenissen in de waardevolle industriële site was een van de belangrijkste uitdagingen van het project. De slijperij wordt gerestaureerd en uitgebreid met een belevingscentrum. Het Kempens Diamantcentrum opende in augustus 2014 zijn deuren. In 2016 werd ook de restauratie van de slijperij zelf afgerond.

Bezoek kan van dinsdag tot vrijdag, groepsbezoeken kunnen ook op zaterdag en zondag.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...