Brandend actuele expo 'BURN' opent de deuren
- Tip

In het Industriemuseum opent op zaterdag 19 november 2022 de expo 'BURN. Van brandgevaar tot burn-out'. Via nagebootste kantoorruimtes, unieke affiches en pakkende getuigenissen leren bezoekers over welzijn op het werk sinds 1800, en het gaat over méér dan alleen kommer en kwel.
Veiligheid, gezondheid en welzijn
Na de gesmaakte expo ‘Kassa kassa!’, over de geschiedenis van consumptie en distributie, zet het Industriemuseum vanaf zaterdag 19 november een ander thema in de kijker. Tot en met zondag 3 september 2023 komen bezoekers meer te weten over de geschiedenis van veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkvloer.
BURN heeft niet enkel oog voor kommer en kwel, maar ook voor het positieve, van pauzes en schafttijden tot collegialiteit en zingeving. Hilde Langeraert, conservator van het Industriemuseum:
'De kranten bulken van de artikels over burn-out. Corona en het telewerken hebben dat alleen maar versterkt. In onze collectie hebben we tal van voorwerpen die ons vertellen over de geschiedenis van welzijn op het werk. Hoog tijd om ze te delen, dachten we.'
Dagboek van een mijnwerker
Zo brengt de expo de problematiek van beroepsziekten voor het voetlicht waarmee de industriële revolutie gepaard ging. In de 19e-eeuwse industrie loerde het gevaar immers voortdurend om de hoek: arbeiders haakten vast in draaiende machines, stoommachines ontploffen, mijngangen stortten in...
Een donkere mijngang simuleert het leven en werk van een mijnwerker, onder meer via de dagboekfragmenten die mijnwerker Constant Malva in 1938 noteerde in 'Mijn nacht, dag na dag'.
Zijn dagboek is een rake beschrijving van het werk in de Borinage. Naar aanleiding van de expo BURN brengt het Industriemuseum in samenwerking met vertaler Willy Van Poucke, PXL Hasselt en HIVA de eerste Nederlandstalige uitgave uit.

Stoflong
Wie beroepsziekten zegt, zegt ook asbest. Dit mineraal was in de twintigste eeuw een populair product voor allerlei toepassingen in de bouw en de industrie.
Alleen bleek het inademen van asbestvezels tot longziekten te leiden zoals asbestose (een vorm van stoflong), mesothelioom (longvlieskanker), longkanker, verdikkingen en verkalking van het longvlies.
Hoewel de levering, stockage en verkoop van asbest in België verboden is sinds 1998, blijft het materiaal nog altijd slachtoffers eisen omdat de ziekte soms pas 40 jaar na de eerste blootstelling tot uiting komt.

Doorheen de expo krijgen bezoekers in cocons pakkende getuigenissen te zien en te horen, zoals een interview over burn-out door Friedl' Lesage met professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis en ervaringsdeskundige Mustafa Harraq.
Opvallende preventieaffiches
Het Industriemuseum diepte tot slot enkele opvallende preventieaffiches uit zijn rijke affichecollectie, zoals een unieke set cartoons uit de jaren 60 getekend door de technisch directeur van de katoenfabriek waar nu het Industriemuseum is.

Verwante evenementen
Projecten
-
Asbest in collecties (2020-2022)
Lees meer