Asbest in collecties (2020-2022)
Het asbestproject leert de cultureel-erfgoedsector op een verantwoorde manier omgaan met gevaarlijk erfgoed, meer bepaald asbest.
Project in het kort
Titel: Gevaarlijk erfgoed! Naar een asbestveilige cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel
Partners: OVAM, FARO, Histories, meemoo, musea, studiebureaus en Universiteit Antwerpen
Locatie: Vlaanderen en Brussel
Looptijd: 2020-2022
Budget: € 145.000 (eerste fase) en € 162.000 (tweede fase) via Cultureel-erfgoedprojecten op landelijk en internationaal niveau
Contactpersoon: joeri@etwie.be
“In Trezoor bewaren we veel verschillende collecties, waarvan een aantal door hun aard meer gevoelig zijn voor het bevatten van asbest. Van sommige objecten ontdekten we nu pas dat zij asbest bevatten.”
Silke De Smet en Veerle Van den Abeele, Erfgoeddepot Trezoor, Kortrijk
Doel
De focus van het project ligt op asbestherkenning, onderzoek en het opstellen van procedures en hulpmiddelen voor erfgoedwerkers die met asbest in contact kunnen komen. Het project probeert antwoorden te formuleren op de volgende vragen:
Wat is een veilig en wettelijk kader waarbinnen met asbest kan worden gewerkt (verwijdering, restauratie, conservering)?
Wat zijn de gevolgen voor de collecties, de aanwervingen en de restauratie van de cultureel-erfgoedsector?
Hoe moet een aanwervings- en collectiebeleid van een museum aangepast worden om rekening te houden met de gezondheidsrisico’s en een potentieel hoge kost om het stuk veilig te kunnen conserveren?
Wat betekent de intrinsieke waarde van het behoud van de asbesttoepassing in het cultureel erfgoedobject? Door een eenzijdig beleid van louter asbestverwijdering of ‘veilig’ opbergen in het depot verdwijnt ook het publieke besef dat asbest jarenlang veelvuldig in tal van ‘onschuldige’ toepassingen werd gebruikt.
“Asbest was geen onbekende, toch is ons inzicht tijdens het project gegroeid. De grootste verandering is de bewustwording, niet enkel van het potentiële gevaar, maar ook van de mogelijke aanwezigheid op plaatsen waar we dat niet verwachtten.”
Waander Devillé, conservator maritieme collecties MAS, Antwerpen

Aanpak
In de eerste fase van dit project werd de huidige toestand binnen de sector in kaart gebracht. Daarbij viel op dat de kennis en methodiek over asbest meestal ontoereikend is, waardoor zowel risico’s voor de medewerkers binnen de culturele sector als voor het publiek kunnen ontstaan. Er was duidelijk nood aan een eenduidig asbestbeleid binnen de sector.
Daarom werd asbestherkenning, specifiek in erfgoedstukken, centraal gezet. Die kennis is in de loop der jaren grotendeels ‘vergeten’, waardoor over het hoofd werd gezien dat tal van onschuldige objecten zoals bakeliet, remblokjes van fietsen, schoolborden... wel degelijk asbest kunnen bevatten.
“Na verloop van tijd treedt er gewenning op wanneer je dagelijks aan risico's wordt blootgesteld. Dit geldt nog meer als dat risico onzichtbaar is, zoals asbest.”
Arnaud Wiertz, technisch coördinator La Fonderie, Brussel

Asbestherkenning in erfgoedstukken
Meer dan dertig collecties werden bezocht en op de aanwezigheid van asbest onderzocht. Maar vooraleer we bij de erfgoedpartners in de collecties doken, gaven we telkens een korte introductiecursus 'asbestherkenning'.
Als leidraad voor die asbestherkenning vertrekken we vanuit de eigenschappen van asbest (bv. vuurvast) en verbinden we die eigenschappen met verschillende asbesttoepassingen.
Daarna voerde de asbestdeskundige samen met de collectiebeheerder een eerste collectiescan uit. Van asbestverdachte stukken werd een staal genomen dat nadien in een asbestlabo werd geanalyseerd.
Projectpartners Asper en SGI Compliance en andere erkende asbestlabo's onderzoeken stalen van asbestverdacht materiaal. Zo gingen we stapsgewijs naar een correcte registratie van asbest in alle erfgoedobjecten.
“Asbest is een vaak onlosmakelijk element, voorzien in de planning en productie van de voorwerpen in onze collecties.”
Ilse Bogaerts, War Heritage Institute, Brussel

Asbestbeleid
Asbest aanwezig in de meeste erfgoedcollecties
In de meeste erfgoedcollecties bevindt zich asbest, vaak verborgen en vergeten. Het merendeel van de asbesttoepassingen van vóór 1950 bevatten echter losse asbest en zijn intussen meestal in slechte staat, wat het risico op contaminatie bijzonder groot maakt.
Gezondheidsrisico
De microscopisch kleine asbestvezels kunnen voornamelijk in de longen schade veroorzaken. De fijne, ingeademde vezels vergaan niet en worden dus ingekapseld in de longblaasjes. Hoe meer asbestvezels ingeademd worden, hoe groter het risico op een vaak dodelijke asbestziekte.
De belangrijkste preventiemaatregel bestaat er dus in om het risico zo klein mogelijk te maken voor jezelf en jouw omgeving.
“Asbestvezels zijn onverwoestbaar, maar bindmiddelen als cement, karton, lijm, textiel, mastiek of de kunststoffen waarin ze verwerkt zijn, verouderen wel. Dit vraagt een blijvende opvolging en evaluatie.”
Pieter Neirinckx, medewerker collectie en onderzoek Industriemuseum Gent

Wat mag je doen?
Je mag sporadische onderhoudswerken of herstellingen aan asbestverdachte toestellen uitvoeren, mits een zeer beperkte blootstelling aan asbest. Dat betekent:
géén asbestverwijderingen,
niet op regelmatige basis en
geen acties met asbesttextiel of asbestpapier aangezien de vezelconcentratie bijzonder hoog is bij het manipuleren ervan.

Bescherm jezelf
Bescherm jezelf tijdens dergelijke werken uiteraard altijd met de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen.
Draag een FFP3-masker
Het asbestrisico ligt voornamelijk in het inademen van de asbestvezels. Draag daarom een FFP3-masker en stofdichte handschoenen als je in contact komt met een asbestverdacht object. Een stofdichte overall is noodzakelijk in een gecontamineerde ruimte of bij zware arbeid zoals een verhuis of een ingrijpende actie. Reinig je gebruikte materiaal nadat je een asbestverdacht object hebt behandeld.
Bescherm je omgeving
Behandel het asbestobject voorzichtig, zodat de asbest niet vrijkomt. Ga na het behandelen van een asbestverdacht object met een vochtige doek of vochtig papier over de werktafel zodat contaminatie van de werkplek kan worden vermeden.
Wees bedachtzaam bij het opstapelen van asbeststof. Vroeg of laat moet de volle stofzuigerzak uit de asbeststofzuiger. Laat een asbestsaneerder komen om risicovolle taken uit te voeren en doe dit niet vlug even zelf.
“De groeiende aandacht voor asbest in erfgoedcollecties heeft een bewustzijn gecreëerd over de veelheid aan toepassingen die voorheen bij de collectiebeheerders onbekend waren.”
Kristel Wautier, coördinator collectiebeleid GUM, Gent
Resultaat
Chart
Om asbestdeskundigen en collectiemedewerkers te helpen asbest te herkennen in hun erfgoedcollecties, werd een handige chart ontwikkeld. Aan de hand van tien eigenschappen van asbest kan een collectiemedewerker een eerste doorlichting uitvoeren op de collectie.
Beeldbank
De beelddatabank Zit er asbest in? werd opgebouwd tijdens en dankzij het asbestproject met elementen uit maar liefst dertig uiteenlopende collecties. Het resultaat is een representatieve waaier aan verschillende asbesttoepassingen. De beelden vormen de basis van de kennisbank waarin eigenschappen, asbesttoepassingen en erfgoedobjecten met elkaar verbonden worden.

Publicaties
ETWIE verspreidde de resultaten en lessons learned van het veldonderzoek niet alleen op een website, maar bracht die ook voor het voetlicht tijdens de studienamiddag 'Iedereen asbestwijs' en een hele rist publicaties:
Samen met Histories werd de informatiebrochure 'Asbest in je erfgoedcollectie? Wegwijzer voor erfgoedvrijwilligers’ uitgebracht.
Voor FARO, het Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed, werd een erfgoedwijzer over asbest ontwikkeld.
De menselijke kant van het asbestverhaal werd door Johan de Vos van Stoff vzw verteld in de biografie van Christiane Thijs.
Internationale weerklank
Ons land mag dan de bedenkelijke reputatie hebben een asbestkampioen te zijn, ook elders werd asbest massaal verwerkt. Dat verklaart waarom ETWIE met het asbestproject ook internationaal in de kijker liep:
In TICCIH Bulletin, het magazine van het International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage, schreef Joeri Januarius in oktober 2021 een bijdrage over de omgang met gevaarlijk erfgoed, waaronder asbest.
Tijdens het TICCIH2022-congres 'Voorbij de obsoletie. Een duurzame toekomst voor industrieel erfgoed' in Canada deed Joeri Januarius het asbestproject uit de doeken voor meer dan tweehonderdvijftig deelnemers uit dertig landen.
In mei 2021 gaf projectmedewerker Peter Loockx een korte presentatie (in het Engels) over asbest voor de Society for Industrial Archeology in de VS. Bekijk de presentatie hieronder.
Tips en tools om asbest zelf te leren herkennen
Besluit
Het asbestproject maakte duidelijk dat asbest in de meest onverwachtse toepassingen kan opduiken binnen collecties. Vaak kan er verantwoord en veilig worden omgesprongen met het aanwezige asbest. De grootste uitdaging bij het bestuderen van het asbesterfgoed en -kennis blijkt echter het multidisciplinaire facet te zijn: je kan asbest niet alleen vanuit de bril van een erfgoedmedewerker bekijken, je moet ook iets weten over de medische impact, de geschiedenis van asbest, wetgeving, geologie,...
Actoren
Verwante publicaties
Titel | Auteur | Jaar | |
---|---|---|---|
Asbest in je erfgoedcollectie | Joeri JANUARIUS, Peter LOOCKX, Donna MORREN | 2022 | Bekijk de publicatie |
Christiane Thijs. Een biografie | Johan DE VOS | 2022 | Bekijk de publicatie |
Gevaarlijk erfgoed! Asbest en industrieel erfgoed: een korte stand van zaken in Vlaanderen | Joeri JANUARIUS | 2019 | Bekijk de publicatie |
Gevaarlijk erfgoed! Fase 1: een onderzoek naar consolidatie van asbesthoudend materiaal in erfgoedobjecten | Stefanie BAUVOIS, Romy RUIGROK, Sanne WYNANTS | 2021 | Bekijk de publicatie |
Gevaarlijk erfgoed! Fase 2: het ontwerpen van een verpakking voor asbesthoudende erfgoedobjecten | Stefanie BAUVOIS, Romy RUIGROK, Sanne WYNANTS | 2021 | Bekijk de publicatie |
Het superproduct. Een zoektocht naar asbestvezels in bakeliet. | Steven DE KEYSER | 2021 | Bekijk de publicatie |
Locaties
Verwante gemeentes