contact
MyEtwie
In de kijker

Daar zit een luchtje aan: ontdek de Antwerpse ruien!

Gepubliceerd op 03/02/2016
ruien1

Vanaf deze week kan je de ruien, een kilometerslang gangenstelsel onder de Antwerpse binnenstad, ontdekken via een gloednieuwe bezoekersformule. De nieuwe uitbaters van de toeristische attractie, het sociale-economiebedrijf Werkmmaat en het eventbureau Zanzibar, bieden nu naast een boottocht en een geleide groepswandeling ook een individuele wandeling aan. Gewapend met een zaklamp en tablet kan je, met Pieter Embrechts als digitale gids, afdalen in deze ondergrondse wereld.

Van waterweg tot riool

Tijdens de middeleeuwen had Antwerpen verschillende waterwegen. Naarmate de stad groeide werd er steeds meer afval in deze waterlopen geloosd. Het werden open riolen. De Antwerpse brouwers sloegen als eerste alarm over de verslechterde kwaliteit van het water. In de 15de eeuw was de situatie zo erg geworden dat de brouwers wel gedwongen waren om een nieuwe toevoer van zoet water te zoeken. Daartoe lieten zij de Herentalse vaart graven, die tot aan de Brouwersvliet liep.

De enorme stank bleef echter een probleem. In de 16de eeuw stimuleerde het stadsbestuur daarom het overkappen van de ruien. Eigenaars van percelen die aan de ruien grensden, mochten er een gewelf boven bouwen en kregen in ruil de vrijgekomen grond. Hoewel dit dus een lucratieve zaak was voor particulieren en instellingen, duurde het uiteindelijk toch tot het einde van de 19de eeuw vooraleer alle waterwegen overdekt waren. Doordat de overkapping in zoveel verschillende fasen, door zoveel verschillende bouwheren en in heel wat verschillende bouwstijlen gebeurde, vertellen de gewelven voor wie een oog voor detail heeft, een geheel eigen verhaal over de groei van de stad.

Vandaag blijft er nog zo'n 8 kilometer van de ruien over. Sommige delen werden afgebroken of omgelegd, zoals de ruien onder de Meir, om plaats te maken voor het metrostation. Dagelijks wandelen er nu duizenden mensen over de gewelven die het middeleeuwse kanalennetwerk van de stad overspannen, onbewust van wat zich onder hun voeten bevindt. Het nieuwe aanbod biedt alle geïnteresseerden nu de kans om dit onbekend stukje Antwerps patrimonium te verkennen.

Interessant om tijdens de wandeling te ontdekken is trouwens het ingenieuze sluizensysteem dat ontworpen werd om met behulp van de getijden van de Schelde de riolen te kunnen spoelen.

Alle praktische informatie over het aanbod vind je op www.ruien.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...