contact
MyEtwie
In de kijker

De kruidengeneeskunde van Vesalius

Gepubliceerd op 27/07/2014
kruidengeneeskunde

Als voorsmaakje op de activiteiten rond '500 jaar Vesalius' focust een tentoonstelling in de Leuvense Kruidtuin momenteel op de activiteiten van Andreas Vesalius als kruidendokter. De tentoonstelling is een initiatief van Farmaleuven, de alumnivereniging van de apothekers aan de KU Leuven.

Iedereen kent Vesalius als grondlegger van de anatomie en de moderne geneeskunde, maar weinigen weten dat hij ook een enorme kennis van planten en kruiden had. Met de expo wil Farmaleuven hier verandering in brengen. In de Oranjerie van de Kruidtuin werd een 16de-eeuwse kruidenapotheek nagebootst. Je leert er hoe de vele geneeskrachtige kruiden verwerkt werden tot geneesmiddelen. Ook in de Kruidtuin zelf worden de kruiden aangeduid waarmee Vesalius in de 16de eeuw werkte.

De tentoonstelling 'De kruidengeneeskunde van Vesalius' werd volledig uitgewerkt door vrijwilligers van Farmaleuven en van HistarUZ, het historisch archief van de universitaire ziekenhuizen. Ook een groot deel van de rijke collectie die Farmaleuven sinds 1970 verzameld heeft - van oude instrumenten voor het bereiden van geneesmiddelen, oude verpakkingen, standflessen tot de apotheekmeubelen uit 1880 - is op deze tentoonstelling voor het eerst te zien.

Naar aanleiding van de expo verscheen de brochure ‘Kruidengeneeskunde ten tijde van Andreas Vesalius, Nederlandse vertaling en ontsluiting van de gebruikte plantaardige geneesmiddelen in de Consilia (1542-1562) van Andreas Vesalius’, geschreven door Guy Gilias. Hij beschrijft Vesalius als kenner van medicinale planten en belicht de passages waarin hij een behandeling met planten aanraadt. Voor gezinnen met kinderen ontwikkelde Mooss vzw een gratis zoek- en doeboekje.

‘De kruidengeneeskunde van Andreas Vesalius’ loopt nog tot en met 28 september 2014 in de Oranjerie van de Kruidtuin (Kapucijnenvoer, Leuven) en is gratis te bezoeken van dinsdag t.e.m. zondag, telkens van 14 tot 18 uur.

Bron: Erfgoedcel Leuven

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...