contact
MyEtwie
Actor

Collectie Farmacie KU Leuven

  • Collectie

De collectie van apotheker Albert Couvreur werd oorspronkelijk geschonken aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Leuvense universiteit. De ingebouwde kasten waarin de collectie wordt getoond zijn daarom naar het voorbeeld van de oude apotheek van Couvreur gemaakt. Tijdens de splitsing van de Leuvense universiteit in verhuisde de oude collectie naar Louvain-la-Neuve. Daarna deed em. prof. Jozef Lemli (1928-2017) een oproep bij emeriti en alumni van de om de collectie in Leuven aan te vullen. Er werd gedurende dertig jaar vlijtig verzameld.

De collectie bestaat uit een ca. 115objecten met een analytische functie: spectroscoop, colorimeter, dichtheidsmeter, galvanometers, ph-meter, microscoop, pompen, gewichten, weegschalen, vijzels, kymograaf, etc. Voorts zijn er ook nog kruiden, kasten, boeken en collegedictaten. In de collectie is de volledige verzameling van kruidenpotjes van dezelfde producent (E. Merk Darmstadt) uit 1920 opmerkelijk. Deze kruidenpotjes werden gebruikt tijdens de lessen en de examens van de studenten. Zij moesten de kruiden in de potjes herkennen. Er is ook een kast met gelijke rechthoekige deurtjes waarin de studenten hun microscoop konden opbergen. Ten slotte is er een collectie boeken waaronder enkele handgeschreven cursussen van professoren.

Een deel van de collectie is gedigitaliseerd, maar de foto's zijn niet in een databank ondergebracht. Er is een inventaris in een word-document.Om de collectie te raadplegen dient contact te worden opgenomen met de beheerder.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer