contact
MyEtwie
In de kijker

De Molenbrigade: ontdek het molenerfgoed met jouw klas!

Gepubliceerd op 03/06/2021
Categorie
7
Foto: Aan de slag met het educatief pakket van de Molenbrigade

De Molenbrigade is een educatief pakket dat leerlingen van het 3e en 4e leerjaar laat kennismaken met de fascinerende wereld van ambachtelijke windmolens en molenaars. Het bestaat uit een reeks korte filmpjes, een molenbezoek en een heuse experimenteerkoffer.

In een introfilmpje stellen enkele West-Vlaamse molenaars zichzelf voor. Zij nodigen de kinderen uit om een bezoek te brengen aan een oude windmolen in de buurt van de school. Na het molenbezoek mogen de leerlingen zelf experimenteren met wieken, tandwielen en maalstenen. Via themafilmpjes en een erfgoedkoffer maken zij spelenderwijs kennis met windenergie, tandwieltechniek en het verwerkingsproces van graan tot brood. Zo leren zij meer over windrichting, windkracht en aerodynamica, bouwen zij zelf een machine met tandwielen en leren zij het onderscheid kennen tussen grondstof (graan, vlas, lijnzaad), half afgewerkt product (meel, vlasvezels, lijnolie) en afgewerkt product (brood, textiel en verf).

Op het einde van deze ontdekkingstocht mogen de leerlingen zich trots lid van de Molenbrigade noemen. Dit wordt gevierd met een heus bakfestijn.

Aan het project werken 15 molens in West-Vlaanderen mee. Eentje daarvan ligt vast en zeker in de buurt van jouw school.

Ben je leerkracht en experimenteer je graag mee met tandwielen, wind en graan?

Het educatief pakket vind je op de website van De Molenbrigade
IMG_1222
Foto: Op bezoek in de molen
Goethalsmolen
Goethalsmolen
Foto: Op bezoek in de Goethalsmolen
IMG_1242

Het project de West-Vlaamse Molenbrigade is een samenwerking tussen Musea Brugge, de erfgoedcellen Zuidwest, Kusterfgoed, CO7, TERF en Brugge, de Provincie West-Vlaanderen, ETWIE, Texture Kortrijk, DVV Westhoek/Ijzervallei en het Molenforum. Voor de productie van de filmpjes en educatieve koffer werd beroep gedaan op Geheugen Collectief, De Zeemier en Casa Blanca.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...