contact
MyEtwie
In de kijker

De pillendraaier van UAntwerpen

Gepubliceerd op 15/11/2018
Categorie
tabletpers

Naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap op 25 november gaan we langs bij enkele universiteiten op zoek naar een uniek, gek, grappig of speciaal object uit hun universiteitsbrede erfgoedcollectie. Zo gingen we langs bij Universiteit Antwerpen. Projectmedewerker Daniël Ermens is bijna twee jaar bezig met de inventarisatie en ontsluiting van het academisch erfgoed van de verschillende campussen en samen met hem gingen we langs bij Marc Demolder. Een officiële opdracht rond het academisch erfgoed is dus pas recent op het pad van de UAntwerpen gekomen, maar Marc Demolder, sinds kort Academic Heritage Collection Manager, is al veel langer aan het verzamelen. Dankzij hem werden reeds heel wat objecten die een inkijk geven in het Antwerpse academische leven van de sloop gered, zoals prachtige gekleurde modellen van organen, geografische kaarten, voorlopers van diaprojectors etc.

Dit keer trekt 'de pillendraaier' onze aandacht, een loodzware comprimeermachine om pillen te maken. De machine van zo'n 120 cm groot heeft een elektromotor en werd oorspronkelijk aangedreven door een lederen riem die ervoor zorgde dat het poeder door de trechter naar het vulcompartiment gaat. Daar wordt de voorraad poeder stelselmatig in tabletvorm geperst. De pers kan zo'n 50 tabletten per minuut maken en de pillen kunnen tot 13 mm diameter groot zijn. Fabrikant van dit toestel is Courtoy in Halle, toonaangevend producent van tabletpersen sinds hun oprichting in 1912 tot op de dag van vandaag.

Comprimeermachine_UAntwerpen_byETWIE

Deze specifieke tabletteermachine is afkomstig uit de industriële wereld waar ze werd afgeschreven. Ze werd gerecupereerd in het Laboratorium Galenische Farmacie, Biofarmacie en Farmaceutische Technologie, waar ze werd gebruikt van de jaren 1950 tot het begin van de jaren 1990. Studenten farmacie leerden op die manier zelf pillen maken in een practicum. Ook vandaag moeten studenten deze technieken nog onder de knie krijgen, ook al wordt er nu een kleinere machine gebruikt. Tegenwoordig zijn er echter nog slechts weinig apothekers die hun tabletten zelf maken, vaak maken ze gebruik van vulcapsules of komen de pillen van grote firma's. Deze 'pillendraaier' werkt nog maar wordt niet meer gebruikt, ze staat nu tentoongesteld in gebouw A van Campus Drie Eiken in Wilrijk.

Voor Marc Demolder is deze machine de ideale combinatie tussen erfgoed, mechanica, industrie en wetenschap: een oude machine uit de industriële sector krijgt een nieuw leven in de wetenschap om studenten op te leiden. Tegelijk is het een staaltje techniek door de mechaniek die eraan te pas komt en zal het bovendien nog een derde leven krijgen als erfgoedobject in de verzameling Academisch Erfgoed van de UAntwerpen!

Neem hier een kijkje in het aantrekkelijke aanbod van academisch erfgoed van de UAntwerpen of bezoek de tentoonstelling ‘Antwerpen als wetenschappelijk kenniscentrum in de 19e en 20e eeuw’ op Campus Groenenborger!

(bronnen: Marc Demolder, UAntwerpen)

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...