contact
MyEtwie
In de kijker

EMABB verkoopt steenbakkerij aan gemeente Boom

Gepubliceerd op 24/01/2018
emabb.jpg

De voormalige steenbakkerij Lauwers in Noeveren, de site van het Ecomuseum en Archief Boomse Baksteen (EMABB), is verkocht aan de gemeente Boom. Het beheer van de site wordt meteen in erfpacht gegeven aan Kempens Landschap en EMABB voor een periode van 54 jaar. Door de nieuwe constructie kunnen de nodige middelen vrijgemaakt worden voor de restauratie van het industrieel erfgoed.

De EMABB-site is een belangrijke getuige van het steenbakkerijverleden in de Rupelstreek. Vooral de ringoven met schoorsteen uit 1925 is bijzonder. Verder staan op het domein onder andere nog een schrijnwerkerij, typische arbeidershuisjes en oude paardenstallen. Ondanks de bescherming als monument in 1986, dreigde het geheel verkommeren. In 1993 sprong een groep enthousiastelingen echter op de barricades. Ze kochten een deel van de site aan en bouwden er het Ecomuseum en Archief Boomse Baksteen uit. De vrijwilligers van EMABB beheerden de gebouwen en stelden de site open voor het publiek, maar dit beheer werd de laatste jaren steeds moeilijker om dragen voor de vereniging.

“Na 25 jaar geven we de fakkel nu door aan de gemeente Boom," zegt EMABB-voorzitter Luc Verbeeck. "In die jaren droegen we zo goed mogelijk zorg voor de steenbakkerij. Het beheer van het gebouwenpatrimonium zal vanaf nu echter samen met de gemeente en Kempens Landschap gebeuren. Als eigenaar is de gemeente best geplaatst om middelen aan te vragen voor de dringende restauratiewerken. De verkoop werd gesloten voor een symbolisch bedrag, zodat de financiële inspanningen kunnen toegespitst worden op de effectieve restauratie. Kempens Landschap coördineert de restauratie, zodat onze vzw kan focussen op de openstelling van de steenbakkerij voor het publiek."

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...