contact
MyEtwie
In de kijker

FLASHBACK #2019: Privé-verzamelaars

Gepubliceerd op 27/05/2020
Categorie
verzamelaars2

Op zaterdag 9 mei 2020 zou de 8e ETWIE Ontmoetingsdag plaatsvinden. In het fonkelnieuwe GUM (Gents Universiteitsmuseum) bovendien. En toen kwam het coronavirus op de proppen. De ontmoetingsdag werd voorlopig uitgesteld. Het GUM werd nog niet geopend. We wilden er nochtans met veel trots het kersverse ETWIE jaarboek uitdelen aan de aanwezigen, met daarin een overzicht van de belangrijkste avonturen van ETWIE in 2019, om dan vol vertrouwen vooruit te blikken naar een vruchtbaar 2020. Ook dat plan viel in het water. Maar niet getreurd. De komende weken onthullen we via deze weg stap voor stap de verhalen uit het jaarboek.

Private verzamelaars

Eén van de doelstellingen in deze beleidsperiode is dat ETWIE haar professionele expertise en netwerk inzet voor de inhoudelijke en organisatorische ondersteuning van vrijwilligers en privéverzamelaars. Concreet houdt dit in dat ETWIE privéverzamelaars op hun vraag individueel begeleidt op vlak van behoud, beheer, ontsluiting en communicatie. Robin spreekt binnenkort nog over de helpende hand die ETWIE kan zijn, maar graag wil ik het hebben over de stap hiervoor: weten wie en wat er zich allemaal afspeelt in het Vlaamse erfgoedveld.

Waar men zich in Vlaamse velden begeeft, komt men algauw een verzamelaar tegen

Wikipedia noemt een verzamelaar een persoon die, bij wijze van hobby of tijdverdrijf, een collectie van een bepaald type voorwerpen aanlegt. Koekendozen van het koningspaar, postzegels, stripalbums, suikerzakjes… Je kan het zo gek niet bedenken of iemand verzamelt het. Ook in het TWIE-veld wordt er duchtig bijgehouden. Binnen het pilootproject rond het brandweererfgoed kwam ik een aantal gepassioneerde verzamelaars tegen. Zo verzamelt Paul uit Lint brandweerhelmen. Zijn collectie bestaat ondertussen uit een slordige 1300 unieke exemplaren uit binnen- en buitenland. Hij bouwde er achter zijn huis zelfs een aparte ruimte voor. Een andere Paul, uit Mechelen, heeft op zijn beurt een collectie van om en bij de 500 brandblusapparaten. Om nog maar te zwijgen over datgene wat een handvol vrijwilligers in het Aalsterse brandweermuseum bijeen verzameld hebben: de loods staat overvol!

Nog iemand die me zal bijblijven, is Gerard uit Maaseik, die een fantastische collectie elektrische scheerapparaten heeft. Gust Van den Brande op zijn beurt verzamelt alles wat met elektriciteit te maken heeft, en zorgt ervoor dat het in werkende toestand verkeert. In zijn klein museum ‘Hier brandt de lamp’ kom je er alles over te weten. Het fijne aan het leren kennen van deze mensen is dat zij veelal ook een grote technische en historische kennis hebben over het materiaal dat ze verzamelen. Kennis die ze graag delen met een breder netwerk om tegelijkertijd ook hun eigen kennis verder uit te breiden. Onder andere voor waarderingstrajecten en herbestemmingen doen we bij ETWIE zelf beroep op de verzamelaars uit ons netwerk. Of we zoeken actief naar personen met een specifieke kennis of verzameling om de hiaten in onze eigen kennis te dichten. We helpen tevens graag als privéverzamelaars vragen hebben over het behoud en beheer van hun collectie.

Hoe kunnen ze deze het beste beschrijven? Waar kunnen ze informatie vinden over de restauratie van een bepaald object? Komen ze in aanmerking voor een subsidie of waar kunnen ze financiering vinden voor een project? Horen er stukken niet meer thuis in hun collectie, waar kunnen ze dan herbestemd worden?

De ETWIE-Kennisbank

We geven deze privéverzamelaars trouwens graag een podium om hun collectie vindbaar te maken voor externen. Via de ETWIE-kennisbank kan je per thema vinden wie iets heeft en wie iets weet. Zo willen we niet alleen gegevens over collecties en verzamelingen vergaren, maar die ook delen met het erfgoedveld. In de praktijk worden medewerkers van ETWIE regelmatig gecontacteerd met vragen over een bepaald thema, en dan verwijzen we graag door naar één van de vele actoren uit onze kennisbank. Zij hebben immers de kennis die ons ontbreekt. ETWIE is in deze de verbindende schakel, wij zorgen voor het netwerk.

Sanne Van Bellingen