contact
MyEtwie
In de kijker

Geslaagd studiebezoek aan Alsemberg en Halle

Gepubliceerd op 25/08/2014
alsemberg_studiebezoek1

Op zaterdag 23 augustus organiseerde ETWIE, in samenwerking met MIAT Gent, een geslaagd studiebezoek aan Alsemberg en Halle. Een twintigtal deelnemers maakte tijdens deze dag uitgebreid kennis met enkele boeiende industrieel-archeologische sites.

In de voormiddag stond een bezoek aan de papiermolen Herisem / kartonfabriek Winderickx in Alsemberg op het programma. Dit industriƫle complex, gegroeid uit een 16de-eeuwse papiermolen, is een van de best bewaarde voorbeelden van de papier- en kartonnijverheid in Vlaams-Brabant. Philippe Winderickx liet ons tijdens een boeiende rondleiding zien hoe het oude ambacht van papierscheppen in Belgiƫ werd beoefend en hoe dit ambacht uitgroeide tot een industrie. De machines waarmee het eerste mechanische karton geproduceerd werd, staan nog steeds opgesteld zoals ze werden achtergelaten bij de sluiting van de fabriek in 1940. Heel wat van de machines kunnen nog draaien, en ook de stoommachine wordt nog af en toe in werking gezet.

Na de lunch in 'De Smidse' werden de deelnemers in Halle opgewacht door Sara Vande Populiere en Carlijn Fronik van de stedelijke dienst META (Museum, Erfgoed, Toerisme, Archief), die een presentatie verzorgden over het restauratie- en herbestemmingsproject van de Mouterij Van Roye. In deze beschermde mouterij zullen binnenkort onder meer het stadsarchief en het Zuidwestbrabants Museum ondergebracht worden. Daarnaast biedt het complex ook ruimte voor tentoonstellingen en andere culturele activiteiten. In de voormalige mouterij wordt - met een beperkt budget - ook een industrieel belevingsparcours uitgebouwd.

Onder leiding van Sara en Carlijn werd vervolgens een bezoek gebracht aan de mouterij zelf. De deelnemers kregen een exclusief voorproefje van de nieuwe invulling van het complex, waarvan de restauratie binnenkort wordt afgerond. Volgens de plannen volgt de oplevering van het gebouw in september 2014. In de volgende maanden zullen de verschillende diensten hun intrek nemen in het gebouw. In februari 2015 moet dan ook het belevingsparcours klaar zijn.

Het goed gevulde programma werd afgesloten met een panelgesprek over de (toeristische) valorisatie van industrieel erfgoed, met Pieter Neirinckx (MIAT), Marieke Debaerdemaeker (Toerisme Vlaanderen), Philippe Winderickx (Herisemmolen) en Sara Vande Populiere (META Halle) als sprekers. Een samenvatting van dit panelgesprek is te vinden in deze bijlage (pdf).

Meer foto's van het studiebezoek vind je op de Facebookpagina van ETWIE.
Een uitgebreid verslag vind je ook op de blog van Harry Vermeir.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...