contact
MyEtwie
In de kijker

Geweven, geklost en gesponnen. Het rijke textielverleden van Aalst

Gepubliceerd op 05/05/2014
textielverleden_aalst

Op 24 mei verschijnt het boek ‘Geweven, geklost en gesponnen. Het rijke textielverleden van Aalst’. Samen met de officiële voorstelling van het boek vindt ook een studiedag plaats.

Eeuwenlang vormde de textielproductie een belangrijke bron van inkomsten en van welvaart voor de stad Aalst en haar inwoners. In de 19de eeuw ontwikkelde Aalst zich tot een heuse industriestad. Het nieuwe boek vertelt het rijke textielverhaal van de stad. Vanaf de middeleeuwen tot nu wordt er een blik geworpen op de lakennijverheid, de huisnijverheid, de lijnwaadnijverheid en de textielfabrieken. Ook de kunstambachten - zoals de wandtapijten, de passementen en het kant - komen uitgebreid aan bod. En uiteraard kom je anekdotes te weten zoals het ontstaan van de panty, het verband tussen du Parc en Björn Borg of dat Aalst zelfs een eigen kantsteek heeft, de Point d’Alost.

Het boek vertelt ook het verhaal van verval en faillissement. Hoe het rijke textielverleden stilaan verdween uit het straatbeeld en slechts een schimmige herinnering werd. Om die herinnering terug tot leven te brengen, schreven D.A.D.D. vzw en Erfgoedcel Aalst dit boek.

Bij de publicatie van het boek hoort ook een studiedag, op zaterdag 24 mei. Het volledige programma en alle praktische informatie vind je op erfgoedcelaalst.be. Deelname aan deze studiedag is gratis. Inschrijven kan tot 19 mei via erfgoedcel@aalst.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...