contact
MyEtwie
In de kijker

Gezocht: Afrikaans textiel

Gepubliceerd op 26/04/2021
Categorie
Schermafbeelding 2021-04-26 om 12.20.24

Deze maand begon DOEK vzw met een nieuw project dat mensen van verschillende achtergronden samenbrengt om na te denken over verschillende aspecten van textiel. Voor deze “Collective Wisdom Sessions” wordt telkens een groep makers, denkers en doeners samengesteld rond een bepaald thema, waar dan enkele sessies aan worden gewijd. De thema’s zijn divers: sommige zijn gelinkt aan een meester-leerling-traject (bv. passement en textiel verven met planten ), andere vertrekken vanuit interesses binnen de DOEK-community (bv. “social washing,” duurzaam kostuumontwerp en textiel als medium voor rouw).

Een van de thema's waar “aanstoker” Stella Nyanchama Okemwa binnenkort met een groep deelnemers rond van start gaat, is Afrikaans textiel (zowel materieel als immaterieel) in Vlaanderen en Brussel.

We willen o.a. collectief onderzoeken waar Afrikaans textielerfgoed zich juist bevindt: in musea en depots, maar ook bij mensen thuis, op zolder en in de woonkamer.

Het doel van de sessies rond “Afrika en Textiel” is om deze textielobjecten te bekijken als dragers van kunde en ambacht, maar ook van geschiedenis, spiritualiteit en verhalen. Rond deze textielobjecten willen we een community of practice verzamelen, een gemeenschap die de kennis en verhalen die vervat zitten in textielobjecten wil delen met elkaar en met een breder publiek.

Heb jij thuis Afrikaanse stoffen, heb je interesse in het Afrikaans textielerfgoed of wil je meer weten? Mail gerust naar lies@doek-vzw.com, anna@doek-vzw.com of catharina@doek-vzw.com

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...