contact
MyEtwie
Themanetwerk

Themanetwerk textielerfgoed

Wie aan het Gent van 200 jaar geleden denkt, kan niet om de vele spinnerijen, weverijen en (textiel)drukkerijen heen. De West-Vlaamse velden waren bezaaid met blauwe vlasbloemen, lakens lagen te bleken in de weilanden en elk huishouden had wel een lid dat werkte in de textielnijverheid. De werkomstandigheden zijn dankzij de film Daens onderdeel geworden van het collectief geheugen. In de jaren 1980 zette de Antwerpse Zes België op de modekaart en van heinde en verre trekt men naar Brugge om kant te kopen.

Wat rest er ons vandaag nog van dit erfgoed? Wat wordt er in de musea bewaard? Wie weet nog hoe de machines en getouwen werken? Wie heeft nog de kennis en kunde om deze objecten te restaureren? Hoe kunnen onderzoekers of ontwerpers op een duurzame manier opnieuw aan de slag gaan met dit erfgoed?

In groep kan je meer dan alleen, daarom bundelen we onze krachten in een netwerk rond het textielerfgoed in Vlaanderen om deze vragen te beantwoorden.

Begin 2020 nam het netwerk rond textielerfgoed in Vlaanderen een nieuwe start. ETWIE, de dienstverlenende rol van het Industriemuseum, coördineert het netwerk als één van de drie themanetwerken die deze beleidsperiode centraal staan, naast bedrijfs- en academisch erfgoed. Samen met Industriemuseum, Design Museum Gent, Texture, Museum van Deinze en de Leiestreek, MUST Ronse, Stadsmuseum Lokeren, SteM Sint-Niklaas, PARCUM, MAS, Modemuseum Antwerpen, Modemuseum Hasselt en Openluchtmuseum Bokrijk wordt een veldtekening gemaakt waarbij duidelijk moet worden wat textielerfgoed is, wie iets kan, wie iets weet en wie iets heeft.

Het Industriemuseum (toen nog MIAT) startte in 2010 met het opzetten van het Vlaams Textielnetwerk. Doel was om een samenwerking tot stand te brengen tussen textielmusea en -collecties waarbij het maken van collectieafspraken en het organiseren van een ‘textielweek of -maand’ centraal stonden. In 2011 werd het festival tec-STIEL georganiseerd als eerste samenwerking tussen de Vlaamse textielmusea, met het vakmanschap van textiel als centraal thema. Het initiatief kende geen vervolg en het opzetten van een netwerk rond textielerfgoed werd bij de inkanteling van ETWIE in het Industriemuseum in 2018 terug op de agenda geplaatst.

De veldtekening van het textielerfgoed in Vlaanderen wordt in verschillende stappen uitgevoerd. Er wordt gestart met de Vlaamse musea met een significante collectie textielerfgoed. In dit eerste deel van de veldtekening worden de partners van dit netwerk voorgesteld aan de hand van hun collectieprofiel en verzamelbeleid. In het voorjaar van 2020 werden alle organisaties bevraagd om een zicht te krijgen op hun noden. Deze noden werden geanalyseerd en resulteren in vier werkgroepen die zich hier inhoudelijk over buigen.

We bundelen onze krachten om samen prioritaire acties en noden met betrekking tot ons textielerfgoed uit te werken en de visibiliteit te vergroten. De deelnemende musea en organisaties kan je alvast terugvinden op deErfgoedkaart!

Het eerste deel van de veldtekening is nu raadpleegbaar. Hierin vind je een bondig overzicht van de collecties, collectieprofielen en verzamelbeleid van de partners uit het Netwerk textielerfgoed Vlaanderen.

Deel 1: inleiding, collectieprofielen en nodenanalyse

20190316_AV_details (c) Corlazzzoli (13)
Foto: Industriemuseum, © Corlazzzoli, CC-BY-NC-ND

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Collectie Industriemuseum (2)
Foto: Collectie Industriemuseum
Collectie Industriemuseum (6)
Foto: Collectie Industriemuseum
Collectie Industriemuseum (7)
Foto: Collectie Industriemuseum
Collectie Industriemuseum (9)
Foto: Collectie Industriemuseum
Vlas_3. 7. zwingelarij 4_20-3_vlasmuseum_F01494_Collectie Texture
Foto: Vlaszwingelarij. Collectie Texture, museum van vlas en textiel

Vragen over textielerfgoed?

Zelf textiel in je collectie?

Een idee om binnen het Netwerk Textielerfgoed Vlaanderen uit te werken?

Contacteer ons!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...