contact
MyEtwie
In de kijker

Gluren bij de buren! Studiedag bedrijfserfgoed op 10 oktober

Gepubliceerd op 22/08/2022
Categorie
Studiedag Gluren bij de buren_2022_byETWIE

Voor de studiedag 'Gluren bij de buren' op 10 oktober 2022 nodigen ETWIE en FARO enkele sprekers uit van toonaangevende bedrijven of instellingen uit het buitenland. Ze zoomen in op hoe zij bedrijfserfgoed redden, bewaren en ontsluiten voor een breder publiek. Waarom doen ze het op die manier? Hoe wordt dit bij hen gefinancierd?

We richten onze blik eerst op het Scandinavische model van het zelf bedruipende Centrum för Näringslivshistoria uit Stockholm en de werking van het archief van IKEA, de meubelgigant wiens eigenwijze branding zo verweven is met z'n erfgoed. Schotland heeft een bijzonder rijke traditie rond het borgen van bedrijfserfgoed. Die start in 1957 vanuit de Universiteit van Glasgow en loopt in één ruk door tot vandaag. Die continuïteit is een enorme troef. Wat nemen we best mee uit de lessen die zij, en in hun bijzonder hun centrale Business Archives Surveying Officer, met vallen en opstaan de afgelopen 60 jaar geleerd hebben? Ook naar de Duitse Gründlichkeit wordt vaak opgekeken. Wie beter dan Bosch om ons te laten meekijken hoe de afdeling Historische Kommunikation hun publiek, klanten, leveranciers en de eigen medewerkers laat proeven en meegenieten van het Boscherfgoed?

De studiedag wordt een opportuniteit om met beide handen te grijpen. Er valt immers heel wat van de buitenlandse collega's te leren en op korte of iets langere termijn zelfs toe te passen in Vlaanderen. Want Vlaanderen is best rijk aan bedrijfserfgoed. Alleen zijn bedrijven er zelf zelden van bewust en kan de samenwerking en ondersteuning vanuit de erfgoedwereld best nog efficiënter. Schrijf je dus in, borstel je beste Engels af en denk al eens na welke vragen jij graag aan de sprekers zou voorleggen!

Programma

09:30 Onthaal met koffie, thee en koeken

Voormiddag

10:00 Verwelkoming door Ann Van Nieuwenhuyse (directeur Industriemuseum)

10:05 Challenges in appreciation, valuation and valorisation of company heritage. Peeking at the neighbours for inspiration? door Robin Debo (ETWIE)

10:15 Preserving society 's business history - a business in itself door Anders Sjöman (Centrum för Näringslivshistoria, Zweden)

10:45 Commercial aspects of the IKEA corporate archive door Tony Nilsson (IKEA, Zweden)

11:30 Pauze met soepje

11:45 Surveying and saving business records: the Scottish Experience door Kiara King (The Ballast Trust, Schotland)

12:15 Balancing in the middle. Corporate history at Bosch between archiving and marketing door Dietrich Kuhlgatz (Bosch, Duitsland)

13:00 - 14:30 Lunch

Namiddag

Verschillende optionele bezoeken aan fascinerende vormen van bedrijfserfgoed in Antwerpen. Je dient bij inschrijving een keuze te maken.

Optie 1: [[VOLZET] Op ontdekking in de collectie Maritiem & Logistiek Erfgoed van Katoennatie

Deze collectie is het gevolg van de inzet van verschillende havenbedrijven om het historisch patrimonium in de vorm van objecten, werktuigen, karren en nog veel meer te redden en veilig te bewaren. Deze collectie werd nog aangevuld met bedrijfsarchieven, interviews met dokwerkers en natiebazen en een enorme fotocollectie van Frans Claes.

Optie 2: [VOLZET]Kennismaking met het familiebedrijf Thissen Biljart

Thissen Biljart gaat terug op de biljartfabriek die Pieter Michel Thissen in 1898 uit de grond stampte. Vandaag doet het bedrijf nog zo veel meer. Andy, 5e generatie aan het roer van het familiebedrijf, vertelt er u alles over en laat u binnen piepen in hun schatkamer. Dit bezoek is vlakbij The Lecture Hall, duurt een 30-tal minuten en is op een steenworp van het Centraal Station. Wie een verre terugrit voor de boeg heeft kan voor deze optie kiezen, maar geef liefhebbers van biljart of darts zeker ook een kans!

Optie 3: [VOLZET]Konhef: hoeder van didactisch technisch erfgoed én een stukje van de Antwerpse Citadel!

Konhef is het enige controleorganisme in België gespecialiseerd in het uitvoeren van de wettelijke controles van hefwerktuigen en liften. Ze bestaan sinds 1932 en bouwden doorheen de tijd een indrukwekkende referentiecollectie op rond hef- en lifttechnieken. Een erfgoedcollectie met didactische functie, want het is de enige manier om nieuwe techniekers op te leiden om 'oudere' systemen te kunnen evalueren. Bij de renovatie van hun gebouw werd een stuk buitenmuur van de 16de-eeuwse citadel van Antwerpen ontdekt en blootgelegd. Konhef besloot die muur te restaureren om het uniek erfgoed te bewaren én aan een breder publiek te ontsluiten. Twee bijzondere soorten 'bedrijfserfgoed' om meer over te weten te komen dus!

Praktisch

Wie: De studiedag wordt georganiseerd door ETWIE, de expertisecel voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed in samenwerking met FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

Wanneer? 10 oktober 2022

Waar? zaal The Lecture Hall, Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen. Op een boogscheut van het Centraal Station

Prijs?

Deelname kost 25€ voor het voormiddagprogramma, incl. lunch. De optionele bezoeken in de namiddag worden gratis aangeboden. Het bedrag mag overgeschreven worden op het rekeningnummer BE73 0910 1974 2660 met de vermelding 'bedrijfserfgoed + NAAM ACHTERNAAM'. Voor een factuur, mail naar info@etwie.be.

Toegankelijkheid

De lezingen zijn allen in het Engels. Vragen en antwoorden met de sprekers ook. Voor de rest heeft deze activiteit taalicoon 3: je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook al iets vertellen. Meer info op taaliconen.be.

Heb je nood aan een tolk Vlaamse Gebarentaal of heb je andere hulp nodig, laat het dan weten aan toegankelijkheidsmedewerker Liesa Rutsaert via liesa.rutsaert@stad.gent of 09 323 65 26.

The Lecture Hall is integraal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn aangepaste toiletten.