contact
MyEtwie
In de kijker

Hartjes voor (academisch) erfgoed...

Gepubliceerd op 14/02/2019
Categorie
foto_benn_deceuninck20150914-14

Met veel liefde stellen we jullie vandaag - op Valentijn - enkele objecten voor uit de collecties van KU Leuven, VUB, UAntwerpen en UGent. Hou je hart maar al vast, want niets is wat het lijkt...

Een bijzonder mooi collectiestuk van de UAntwerpen bijt de spits af. Geen gebroken hart, gelukkig, maar een echt mensenhart op sterk water. Fascinerend! Daaronder vind je ook enkele kleurrijke anatomische modellen van het hart van onder meer een vis en een amfibie, uit diezelfde collectie.

Een iets veiligere keuze is de gravure van het Cor Humanum uit de 17e-eeuwse cursusdictaten van Petrus Augustinus Denique. Het boek waar deze gravure deel van uitmaakt, wordt bewaard bij de Bijzondere Collecties in de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.

De UGent verrast ons dan weer met een indrukwekkend afgietsel van de kransslagaders van een paardenhart. Dat zijn de slagaders die de hartspier van bloed voorzien. Het resultaat evenaart een verfijnd kunstwerk. Het stuk komt uit de collectie Morfologie.

We sluiten het rijtje af met een foto van de VUB. Bij de defibrillator en de dummy staan o.a. Professor Ives Hubloue en operator dr. Erwin D’hondt. Beide behoorden ze tot de allereerste groep van assistenten op de Brusselse spoeddienst onder leiding van Luc Corné. Deze laatste is dan weer één van de onbetwiste pioniers in de Belgische urgentiegeneeskunde.

Hopelijk beleven jullie een even romantische Valentijn!

(foto: Marc Demolder)

(foto: Marc Demolder)

(foto: Universiteitsbibliotheek KU Leuven, Bijzondere Collecties)

(foto: Benn Deceuninck)

(foto: Hilde Braet)

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...