contact
MyEtwie
In de kijker

Internationaal drukcongres strijkt neer in Turnhout

Gepubliceerd op 23/05/2019
pixabay_aepm

Hoe druktechnieken overdragen aan volgende generaties? Dat is het centrale thema van de jaarlijkse bijeenkomst van AEPM, the Association of European Printing Museums, die vanaf morgen plaatsvindt in het Speelkaartenmuseum in Turnhout.

De jaren 1980 vormden een belangrijke periode voor het ontstaan van drukkerijmusea en -collecties in heel Europa. De focus van deze gespecialiseerde musea lag niet enkel op het bewaren van oude drukmachines, maar eveneens op het documenteren van technieken en het bewaren en doorgeven van kennis en vaardigheden binnen een museale context.

De uitdagingen waar deze drukkerijmusea voorstaan op het vlak van het immaterieel-erfgoedbeleid, zijn groot. Onder meer de gespecialiseerde kennis nodig voor bijvoorbeeld traditionele druktechnieken is schaars, en de middelen en structuren veelal te beperkt om gerichte kennisoverdracht mogelijk te maken, stelt AEMP.

Tijdens de conferentie op vrijdag laten experten uit binnen- en buitenland hun licht schijnen op deze problematiek, en worden inspirerende cases rond kennisoverdracht toegelicht.

Het volledige programma is te raadplegen op de website van AEPM.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...