contact
MyEtwie
Actor

Museum Plantin-Moretus

  • Museum

Christoffel Plantin bracht in 1576 zijn drukkerij over naar de Vrijdagmarkt. Zijn familie woonde en werkte er vervolgens 300 jaar en bouwde de 'Gulden Passer' uit tot een prachtige patriciƫrswoning met atelier. Na het overlijden van Plantin zette Jan I Moretus (echtgenoot van Martina Plantin) het bedrijf verder. De laatste eigenaar, Edward Moretus verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen, die er vanaf dan een museum maakte van het gebouw en de drukkerij tot op de dag van vandaag.

Het museum is uniek vanwege de intacte drukkerij Plantin-Moretus die bewaard is gebleven in zijn historische patriciƫrshuis en atelier, samen met de meubels en bezittingen, bibliotheek en kunstcollectie van de eigenaars van de drukkerij. Het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet in Antwerpen is erkend als Unesco-Werelderfgoed.

In het museum wandel je door de werkplaatsen van de drukkers, gieters, letterzetters, correcteurs, boekbinders, boekverkopers en de woonvertrekken van de bedrijfsleider. Het museum bezit uitgebreide typografische collecties, de oudste drukpersen ter wereld, lettermateriaal, werktuigen en gereedschap, tekeningen, houtblokken en houtsnijwerk, koperplaten... Het Prentenkabinet bevat een grote collectie tekeningen en grafische kunst van Antwerpse (of gerelateerde) kunstenaars uit de 16de-18de eeuw.

In 2016 onderging de opstelling van het museum een facelift.

Thema's

Titel Auteur Jaar
Historical copper- and lead alloys at the Plantin-Moretus Museum, Antwerp Patrick STORME 2018 Bekijk de publicatie
Museum Plantin Moretus Dirk IMHOF 2016 Bekijk de publicatie
Over letters, boeken en prenten. Didactische brochure voor het Museum Plantin-Moretus en het Stedelijk Prentenkabinet. s.n. 1989 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...